Se pare că Premierul Ludovic Orban își va ține promisiunea privind împiedicarea prin orice mijloace a majorării punctului de pensie cu 40%.

Astfel, Guvernul Orban va ataca la CCR proiectul de lege privind rectificarea bugetară. Decizia vine după ce PSD a trecut în Parlament mai multe amendamente, printre acestea fiind creşterea pensiilor cu 40% şi salarii mai mari cu 200 de lei pentru profesori, ceea ce ar aduce la mari probleme economice pentru Guvern.

Atacarea la CCR va fi făcută de către Guvern

Iar atacarea la CCR a rectificării bugetare va fi făcută de către Guvern, nu de către PNL, ca partid politic parlamentar, scrie adevarul.ro, citând surse liberale.

Fiind lăsat Guvernul să depună sesizarea, instituţia care atacă proiectul de lege adoptat marţi de Parlament are 20 de zile la dispoziţie să înregistreze sesizarea, nu două, cum ar fi cazul pe cale parlamentară.

Camerele reunite ale Parlamentului au votat marţi, proiectele de lege privind rectificarea bugetului de stat şi rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care includ dispoziţii cu un impact bugetar semnificativ: creşterea pensiilor cu 40%, salarii mai mari pentru profesori cu 200 de lei, bani în plus pentru primării.

”Bugetul nu îşi mai poate permite”

Premierul Ludovic Orban a declarat, încă dinainte de votul din Parlament, că bugetul nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă şi a făcut apel la forţele politice să nu sprijine raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară.

Orban a arătat că va ataca la Curtea Constituțională dacă rectificarea bugetară va fi votată cu amendamentele PSD.

”Orice fel de lege care nu prevede sursa de finanţare, în conformitate cu decizii anterioare ale CCR, este neconstituţională şi noi, ca Guvern, avem obligaţia de a ataca la CCR toate legile pe care le considerăm neconstituţionale”, a spus Ludovic Orban, luni.

Premierul a spus că amendamentele adoptate la ordonanţa de rectificare bugetară provoacă o creştere a cheltuielilor publice cu 1,7% din PIB pe anul 2020 şi cu 4,8% din PIB pe anul 2021.