"Nu am mari speranţe în starea de legume în care se găsesc azi marea majoritate a parlamentarilor care nu ţin cont de voinţa oamenilor ci de ordinele lui Dragnea şi ale lui Tudose. Nu trebuie un număr foarte mare, e suficient un număr de parlamentari de maxim 20 să voteze alături de noi şi atunci amendamentul trece şi pot să treacă şi alte amendamente", a spus Orban, duminică, la Parlament, întrebat dacă, în opinia sa, parlamentarii vor ţine cont de îndemnul primarilor de a nu vota bugetul în cazul în care amendamentul nu va fi inclus. 

Orban şi-a exprimat regretul că amendamentele de fond ale PNL au fost respinse în Comisiile de buget-finanţe. 

"Din păcate, toate amendamentele de fond care au fost formulate de PNL au picat în Comisia de buget finanţe. Singurul amendament adoptat a fost cel legat de acordarea intergrală a impozitului pe venit către autorităţile locale pentru a împiedica jaful pus la cale de guvern împotriva bugetelor locale. Acest amendament a trecut în Comisia de buget finanţe şi tragem nădejde că o să treacă şi de plenul camerelor reunite. Guvernul actual a făcut o gaură imensă în bugetele locale – peste un miliard de euro. (…) Singura modalitate pe care o au (n.r. – pentru amendamentul adoptat) e retrimiterea la Comisii, dar mă îndoiesc că o vor face", a susţinut Orban. 

Întrebat despre posibilitatea ca UDMR să revină asupra propriului amendament, în urma unei negocieri cu PSD, Orban a spus că pentru Uniunea ar însemna o trădare a electoratului său şi a edililor pe care îi reprezintă. 

"Dacă se întorc, înseamnă că-şi trădează propriul electorat şi interesul primarilor pe care îi reprezintă în Parlament, de altfel cum face şi PSD.(…) Nici UDMR nu mai e ce a fost", a adăugat liderul PNL 

Referindu-se la proiectul de buget pe anul 2018, Orban a susţinut că veniturile nu vor creşte. 

"Este un buget prin care nu cresc veniturile oamenilor, nu cresc salariile, nici în sectorul privat, nici în sectorul public, ce să mai vorbim de promisiunea de creştere (n.r. – cu 25% a salariilor) care nu este onorată. De asemenea, nu cresc pensiile, este un buget care nu are un fundament serios şi nu înţelegem unde se risipeşte creşterea economică – atât cea din acest an, cât şi creşterea economică prognozată pe anul viitor de 5,5%", a detaliat el. 

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au adoptat, vineri, un amendament la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2018, în baza căruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100% pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%. Amendamentul a fost propus de UDMR şi adoptat cu susţinerea reprezentanţilor PNL, USR, UDMR şi cu votul lui Eugen Teodorovici (PSD). 

 AGERPRES