Acesta a specificat că relaţia sa cu premierul Florin Cîţu nu s-a schimbat în contextul în care acesta a intrat în cursa pentru preşedinţia partidului. Mai mult, între cei doi există o colaborare şi își doresc ca alegerile interne să nu afecteze actul de guvernare.

„Din punctul meu de vedere, nu. Florin Cîţu este premierul Partidului Naţional Liberal, colaborăm, eu în calitate de preşedinte, Florin Cîţu în calitate de premier al PNL, ne consultăm, luăm decizii împreună, reprezentăm PNL la reuniunile Coaliţiei şi evident că avem poziţii comune, nu poziţii diferite. (…) Obiectivul nostru fundamental este ca această competiţie să nu afecteze actul de guvernare”.

Liderul liberal a vorbit și despre cei care îl susțin pentru un nou mandat.

„Foarte multe. Dar să ştiţi că la congres nu trebuie numărate doar filialele, la congres trebuie vorbit cu fiecare delegat în parte. La congres vor participa 5.000 de delegaţi şi felul meu de a face campanie evident este acela de a avea o relaţie cât mai bună cu liderii filialelor, cu reprezentanţii PNL în administraţia locală şi centrală, dar felul meu de a face campanie este să fac campanie la fiecare membru al PNL şi, în momentul în care vom şti delegaţii, către fiecare delegat”.

De asemenea, preşedintele PNL a spus că nu e suficientă poziţia unui lider de organizaţie, chiar dacă acesta poate avea influenţă.

„Sunt opţiunile fiecărui membru PNL în parte. Sigur că dacă un preşedinte se poziţionează alături de un candidat, exprimă nu neapărat opţiunea membrilor din filiala respectivă, ci o opţiune a sa personală, care poate avea un anumit efect asupra membrilor din filiala respectivă, dar nu un efect decisiv”, a mai declarat Orban.

El a subliniat că „mai e o perioadă lungă de timp până în 25 septembrie” şi că va participa la toate conferinţele judeţene ale PNL la care îi va permite calendarul.

„De asemenea, voi participa la colegiile directoare judeţene în care se va lua decizia de susţinere. Statutar, o filială decide ce moţiune sprijină, poate să sprijine o moţiune sau ambele moţiuni, poate să nu sprijine nicio moţiune. Este decizia colegiului director judeţean”, a adăugat el.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin