Vești extrem de importante date e către premierul Ludovic Orban. Șeful de la Palatul Victoria spune că toți elevii din România vor purta mască, indiferent de vârsta lor. România va impune purtarea măștii pentru toți elevii și profesorii.

Orban a anunțat noi reguli pentru milioane de români!

Mai mult, premierul a criticat o lege prin care s-a decis micșorarea numărului de elevi, deși ea a fost cerută chiar de către profesori și părinți.

”E rău cu mască, dar mai rău fără mască. Nu mai vorbești în fața omului. Noi avem deja o săptămână în care numărul de infectări pe săptămâna care a trecut este cu aproximativ 500 infectări mai mic decât în săptămâna anterioară. În săptămâna anterioară, faţă de acum două săptămâni, creşterea a fost doar de 150 de cazuri pe toată săptămâna. Adică, putem spune că am oprit creşterea, ceea ce este extrem de important, pentru că exista, ştiţi, tendinţa de creştere.

Toți copiii trebuie să poarte mască, toate cadrele didactice și tot personalul nedidactic, nu există nicio discuție pe această temă. În timpul orelor pericolul este foarte mic, problema este în pauze.

Noi avem clase mari, cu mulți elevi, de 32, 35 de elevi. Avem o lege a PSD care cere reducerea numărului de elevi. Nu putem să o aplicăm. Asta înseamnă mai multe clase și mai mulți profesori. Nu putem să o facem în 3 săptămâni. Să construim corpuri noi de clădiri sau să identificăm noi corpuri. Școlile sunt în proprietatea localităților, ele depind de primărie. ”, a declarat Ludovic Orban.

Mai mult, Ludovic Orban le-a transmis un mesaj important părinților care vor trebui să își ducă, începând cu 14 septembrie, copiii la școală sau la grădiniță. Premierul a declarat că părinții vor avea cum să afle o persoană infectată cu noul coronavirus intră în contact cu copiii lor: dintr-o anchetă epidemiologică în care cel infectat va spune cu cine a intrat în contact.

”Părinții să fie atenți și, dacă copiii lor au intrat cu persoană diagnosticată, ei pot să știe. Dacă cineva este diagnosticat pozitiv se face anchetă epidemiologică și poate să afle. Dacă are simptome, să nu își ducă copilul la școală. Copiii nu prea au simptome, iar dacă au simptome ușoare, nu prea le bagă în seamă, de aceea e greu de identificat.

Școala trebuie să înceapă, e dreptul la educație, un drept fundamental. Nu peste tot s-a făcut școală online, sunt copii care nu au acumulat informațiile pe care trebuiau să le acumuleze în perioada respectivă și trebuie acordat timp și pentru asta, pentru a primi informațiile pierdute.”, a explicat Ludovic Orban.