România a fost la un pas de colaps. Totul s-a întâmplat în plină pandemie de coronavirus. Șeful Guvernului, Ludovic Orban, s-a decis să spună totul.

Orban a anunțat cutremurul!

Premierul Ludovic Orban a dezvăluit un scenariu negru din punct de vedere economic pentru România. Șeful de la Palatul Victoria a recunoscut, la Digi24, că agențiile de rating nu ne-au retrogradat în urma promisiunilor că nu vor fi făcute cheltuieli publice pentru care nu există resurse, respectiv pensii, alocații și salarii, așa cum erau prevăzute inițial. În spațiul public, au apărut informații cu privire la aceste negocieri purtate de Executiv, dar acum au fost confirmate de la nivelul premierului.

”Dacă ne degradează agențiile de rating, care nu ne-au retrogradat, atenție, datorită credibilității angajamentelor privind stoparea cheltuielilor publice pentru care nu există resurse și a unei abordări în favoarea unei creșteri economice sănătoase, bazate pe investiții, pe creșterea productivității, pe creșterea competitivității.” a afirmat Ludovic Orban.

Scenariu horror, lansat chiar de premier

Mai mult, Ludovic Orban a lansat un scenariu înspăimântător pentru români, acela în care statul s-ar afla în imposibilitatea de plată și acesta ar fi fost realitatea românească dacă am fi fost retrogradați de agențiile de rating.

”Noi n-am fost retrogradați. Dacă vom fi, ne vom împrumuta din ce în ce mai scump, la un moment dat nu o să ne mai putem împrumuta și la un moment dat nu o să mai putem face față cheltuielilor, se poate ajunge în situația în care nu se vor mai putea plăti nici pensii, nici salarii, nici subvenții, nici investiții, nici cheltuieli sociale, pentru că am crescut prea mult cheltuielile fără să ținem cont de veniturile pe care le previzionam în perspectivă” a afirmat Ludovic Orban, la Digi24.

Ludovic Orban a mai afirmat că vede oameni politici care ”vorbesc ca o moară stricată” și-n continuare susțin creșterea pensiilor cu 40%.

Susa foto INQUAM / George Calin