New York City intenționează să închidă școli, restaurante și companii neesențiale din nouă cartiere din Brooklyn și Queens, unde cazurile de coronavirus au crescut de două săptămâni, o revenire fără precedent după luni de deschidere extrem de prudentă.

„Propun să închidem toate școlile și afacerile neesențiale din nouă cartiere miercuri, 7 octombrie”, a declarat, duminică, primarul democrat din New York, Bill de Blasio, în cadrul unui briefing de presă.

New York, model de precauție și control al epidemiei

El a subliniat că așteaptă aprobarea guvernatorului statului, Andrew Cuomo, pentru a confirma această decizie.

Dacă măsura va fi aprobată, va fi prima dată când prima metropolă americană – devenită un model de precauție și control al epidemiei, după ce a fost lovită puternic de pandemie în primăvară cu un număr record de 24.000 de decese – este obligată să revină la închiderea sa.

„Locuitorii din New York au muncit din greu pentru a reuşi să ţină sub control Covid-19 și nu facem această propunere ușor”, a spus primarul.

”Știința ne ghidează”

„Dar, în acest oraș, știința ne ghidează deciziile și facem ceea ce ne recomadă faptele”, a adăugat alesul democrat, într-o critică implicită a administrației Trump și a republicanilor acuzați că au tratat virusul cu superficialitate.

În ceea ce priveşte cele nouă cartiere în cauză, șase se află în Brooklyn, în special în zonele în care comunitatea evreiască ortodoxă este puternic reprezentată, iar trei sunt în Queens, inclusiv un cartier foarte aproape de aeroportul „John F. Kennedy”.

Aceste nouă cartiere au în comun faptul că rata lor de pozitivitate a rămas peste 3% în ultimele șapte zile, în ciuda intervențiilor multiple ale serviciilor de sănătate pentru a asigura respectarea măsurilor de purtare a măștilor, a gesturilor de distanţare socială şi pentru a-i determina pe oameni să se testeze, arată LA LIBRE BELGIQUE.

Oficiali din domeniul sănătății, agresați

În șase din cele nouă cartiere, rata de pozitivitate este în prezent de peste 5,6% și chiar crește până la 8,3% în cartierul Borough Park din Brooklyn, unde nişte oficiali din domeniul sănătății au fost agresați de un activist evreu ortodox, care denunța purtarea măștii.

Alte unsprezece cartiere, mai ales aflate în jurul celor nouă cel mai expuse riscului, sunt, de asemenea, sub supraveghere, a spus primarul.

Acest proiect de reînchidere parțială vine într-un moment în care, după săptămâni de controverse, New York-ul tocmai și-a redeschis parțial școlile publice, pe un model alternativ de predare „față în față” și predare online și după redeschiderea sălilor de restaurant la o capacitate de 25%.