Probleme imense şi în Municipiul Oradea. Autorităţile din Oradea au aprobat, sâmbătă, impunerea noilor restricţii privind circulaţia persoanelor şi orarul de funcţionare pentru agenţii economici, în cinci localităţi unde indicele de infectare depăşeşte 4 la mie şi în alte trei localităţi care raportează o rată de infectare de peste 7,5 la mie. Printre localităţile cu restricţii suplimentare se numără municipiul Oradea.

Oradea. lovită de COVID-19

Conform datelor furnizate de Prefectura Bihor, analiza realizată de Direcţia Publică de Sănătate Bihor în baza noii metodologii de calcul a incidenţelor arată că la nivelul judeţului Bihor există trei localităţi cu incidenţă de peste 7,5 cazuri la 1.000 locuitori, respectiv Cetariu, Valea lui Mihai, Curtuişeni şi cinci oraşe şi comune cu incidenţă de peste 4 cazuri la 1.000 locuitori, respectiv municipiul Oradea şi comunele Mădăras, Sălacea, Sântandrei, Vârciorog.

În cele trei localităţi cu incidenţa de peste 7,5 cazuri la 1.000 locuitori, activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ sau prestări de servicii este restrânsă la intervalul orar 5:00 – 18:00, iar în cele cinci cu incidenţa de peste 4 cazuri la 1.000 locuitori, activitatea operatorilor economici în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică este restrânsă la intervalul orar 5:00 – 18:00, în ambele situaţii excepţie făcând unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone, care îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

În ceea ce priveşte circulaţia persoanelor, la incidenţa de peste 7,5 cazuri la 1.000 locuitori se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20:00 – 5:00, cu excepţiile prevăzute de lege, iar acolo unde incidenţa de peste 4 cazuri la 1.000 locuitori se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20:00-05:00, cu excepţiile prevăzute de lege, precizează hotărârea adoptată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor.

Autorităţile bihorene au actualizat şi scenariile de funcţionare a unităţilor didactice. Astfel, 350 de şcoli şi grădiniţe funcţionează în scenariul verde, 264 în scenariul galben şi 100 de unităţi de învăţământ intră în scenariul roşu.