Claudiu Năsui de la USR se revoltă. Parlamentarul nu suportă ideea ca peste cinci milioane de pensionari să aibă venituri de 1300 de lei, iar o persoană din magistratură să aibă 74.000 de lei. Sunt acuzații grave la adresa PSD. Parlamentarul vrea ca aceste pensii speciale să nu mai fie plătite, iar acest lucru să se întâmple cât mai repede.

Pensiile speciale ar trebui desființate

“Într-o țară cu peste 5 milioane de pensionari în care pensia medie este de nici 1300 de lei, unii pretind că o pensie de 74.000 de lei este absolut normală.

Una din suferințele României este lunga listă de privilegii pe care unii oameni mai apropiați de centrii puterii și le arogă. Acesta este și cazul pensiilor speciale. Prevederile după care acestea se oferă sunt contradicții vii: se indexează cu inflația, dar nu scad odată cu ea. Ele sunt calculate din veniturile brute de cele mai multe ori, ajungându-se astfel la situații aberante de genul pensiilor mai mari decât salariile.

De asemenea, am ajuns să dăm pensii speciale nu doar magistraților, dar și personalului auxiliar care lucrează pe lângă ei. Nu plătim beneficii speciale doar piloților, dar și inginerilor sau însoțitorilor de bord.

Practic, fiecare guvern a decis să mai fidelizeze niște persoane prin introducerea de noi categorii de privilegiați. De exemplu, guvernul Năstase care era grav certat cu legea a decis în 2004 să dea pensii speciale magistraților. Aceștia, în 2017 au mai primit o facilitate, anume pensionarea începând cu vârsta de 45 de ani. Din 2015, grefierii și criminaliștii au intrat și ei în clubul select al pensiilor speciale.

Întrebarea este însă de ce oamenii care ies la pensie cu o pensie medie de 1296 de lei, nu mai vorbim de cei cu pensia minimă de 704 lei, să cotizeze o viață întreagă la stat pentru a plăti pensii ca ce a unui fost procuror din comunism care a fost și comandant de penitenciar și care acum are un cumul de pensii speciale ce ajunge la 74.000 lunar?”, a scris Năsui pe o rețea de socializare.