ONU este pesimistă cu privire la economia globului. Potrivit unui raport publicat luni de Organizaţia Naţiunilor Unite, redresarea economiei mondiale în urma pandemiei de coronavirus ar urma să fie “lentă şi dificilă”, estimarea privind un avans de 4,7% pentru 2021 compensând cu greu pierderile din 2020, scrie Dpa, citată de Agerpres.

PIB-ul global s-a contractat anul trecut cu 4,3%, a informat organizaţia internaţională în raportul anual “World Economic Situation and Prospects”.

În ceea ce privește zonele vizate, cele mai afectate de restricţiile impuse afacerilor în Europa şi Statele Unite sunt economiile ţărilor dezvoltate, care au înregistrat anul trecut un declin de 5,6%, şi ar urma să urce cu 4% anul acesta, deşi recenta înrăutăţire a pandemiei ar putea afecta redresarea, se arată în raport.

În același timp, statele în curs de dezvoltare au raportat o scădere mai puţin severă în 2020, de 2,5%, şi ar urma să se redreseze cu 5,7% în 2021.

Estimările ONU

Totodată, cel mai semnificativ recul a fost în America Latină, zona Caraibelor şi sudul Asiei, în timp ce ţările din estul Asiei au înregistrat anul trecut o creştere cu 1%, iar în 2021 ar urma să se extindă cu 6,4%, pe fondul redresării solide a Chinei.

ONU mai trage un semnal de alarmă și precizează că în timp ce colapsul economic total a fost evitat datorită măsurilor de stimulare de 12.700 miliarde de dolari, diferenţele uriaşe dintre mărimea pachetelor de stimulare în ţările bogate şi cele sărace au afectat traiectoria redresării, se arată în raport. Finanţarea acestor stimulente a dus la creşterea datoriei publice globale cu 15%, ceea ce va reprezenta o povară pentru generaţiile viitoare, dacă o parte importantă nu va fi canalizată spre investiţii productive şi sustenabile şi spre stimularea creşterii economiei.

“Ne confruntăm cu cea mai severă criză economică şi de sănătate din ultimii 90 de ani. În timp ce plângem numărul din ce în ce mai mare de morţi, trebuie să ne amintim că alegerile pe care le facem acum vor determina viitorul nostru colectiv”, a afirmat Antonio Guterres. secretar general al ONU.

Totodată, el a venit și cu o propunere: investirea într-un viitor sustenabil, condus de politici smart.

“Hai să investim într-un viitor incluziv şi sustenabil, condus de politici smart, investiţii de impact şi un sistem multilateral eficient şi solid, care plasează oamenii în centrul tuturor eforturilor socio-economice”, a adăugat acesta.