ONU a rămas fără o impresionantă tapiserie. Aceasta avea de mari dimensiuni și reproducea tabloul “Guernica”, de Pablo Picasso. Tapiseria a fost suspendată timp de peste trei decenii la intrarea în Consiliul de Securitate al ONU. Ea era folosită pentru a îi sensibiliza pe diplomaţii din lumea întreagă cu privire la riscurile războiului.

Obiectul a fost luat înapoi de proprietarul său, Nelson Rockefeller Jr., au informat joi reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite, potrivit AFP.

Tapiseria a fost comandată în 1955 de Nelson Rockefeller. Ea a fost realizată de Jacqueline de La Baume-Durrbach. Obiectul de artă a fost împrumutată Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 1984. Preşedinţii, miniştrii şi ambasadorii care participau la reuniunile Consiliului de Securitate treceau până acum pe lângă această lucrare înainte de a intra în sala celei mai importante instanţe a ONU, responsabilă cu asigurarea păcii în lume.

Ce explicații a oferit ONU

Organizaţia Naţiunilor Unite nu a explicat motivul pentru care familia Rockefeller a dorit să ia înapoi tapiseria. Niciun comentariu nu a putut fi obţinut de AFP de la Fundaţia Rockefeller până la ora publicării acestor informaţii.

Joi, peretele de mari dimensiuni pe care prezentată tapiseria, care reprezintă bombardarea oraşului Guernica pe 26 aprilie 1937 de către Germania nazistă şi Italia fascistă, era gol. Aşa cum s-a mai întâmplat deja la ONU, inclusiv de curând, cel mai probabil va urma o nouă “bătălie” între ţările membre pentru a şti care dintre ele va avea dreptul să amplaseze în acest loc o lucrare artistică realizată de unul dintre cetăţenii săi celebri.

Consiliul de Securitate al ONU (CSNU) este unul din principalele organe ale Națiunilor Unite, însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale. Rolul său, descris în Carta Națiunilor Unite, include stabilirea de operațiuni de menținere a păcii, instituirea de sancțiuni internaționale, precum și autorizația de acțiuni militare. Rolul Consiliului de Securitate este exercitat prin intermediul rezoluțiilor Consiliului.