Statele Unite au atacat în noaptea de joi spre vineri infrastructuri utilizate de miliţiile pro-iraniene în Siria. Este prima operaţiune militară a administraţiei Biden decisă ca răspuns la atacurile recente împotriva intereselor occidentale din Irak, transmite AFP.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, a dat detalii suplimentare despre această operațiune. El a susținut că loviturile au distrus “mai multe infrastructuri situate la un post de frontieră utilizat de miliţiile susţinute de Iran, în special Kataeb Hezbollah”.

“Loviturile au fost autorizate ca răspuns la atacurile recente asupra personalului american şi a Coaliţiei din Irak şi la ameninţările în curs împotriva acestui personal”, a precizat Kirby.

Operaţiunea din Siria trimite un mesaj clar

Trei atacuri au fost atribuite grupărilor armate pro-iraniene într-o singură săptămână. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care SUA cere regimului de la Teheran să facă concesii pentru a reveni la acordul din care SUA s-au retras în 2018 la iniţiativa fostului preşedinte Donald Trump.

Luni, câteva rachete au aterizat lângă ambasada americană la Bagdad. Sâmbătă, mai multe tiruri au vizat baza aeriană irakiană Balad rănind un angajat irakian al unei companii americane care se ocupa de întreţinerea avioanelor de luptă F-16. Pe 15 februarie, o bază militară care găzduieşte trupe de coaliţie străine pe aeroportul din Erbil a fost lovită de rachete, atac în urma căruia două persoane au fost ucise, dintre care un antreprenor civil străin.

“Este acelaşi stil de atac şi rapoartele serviciilor de informaţii indică că vor urma altele”, a declarat un oficial american pentru AFP, sub condiţia anonimatului.

“Acest răspuns militar proporţional a fost efectuat în paralel cu măsurile diplomatice, în special consultări cu partenerii coaliţiei antijihadiste din Irak şi Siria”, a mai spus Kirby. “Operaţiunea trimite un mesaj clar: preşedintele Biden va proteja forţele americane şi pe cele ale coaliţiei”.”În acelaşi timp, am acţionat calculat, pentru a calma situaţia din estul Siriei şi din Irak”, a conchis purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Câți morți sunt

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), cel puţin 17 luptători pro-iranieni au fost ucişi în cadrul acţiunii forţelor americane în Siria.

“Loviturile au distrus trei camioane cu muniţie” (…) Sunt mulţi morţi. Cel puţin 17 luptători au murit, conform unui bilanţ preliminar, toţi membri ai Hachd al-Chaabi” – o coaliţie de foşti paramilitari pro-iranieni integraţi în statul irakian – a declarat pentru AFP directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane.

„În atacul aerian au fost utilizate avioanele de luptă americane F15. Ținta se afla la granița Irak-Siria. Un punct cheie de trecere pentru luptătorii iranieni susținuți în Irak. Rusia este cea care controlează spațiul aerian din acea regiune”, a declarat un oficial american, potrivit Reuters.

„Operaţiunea transmite un mesaj clar: preşedintele Biden va acţiona pentru protejarea personalului militar american. În acelaşi timp, am acţionat în mod deliberat pentru a reduce tensiunile în estul Siriei şi Irak”, a subliniat John Kirby, citat de agenţia Associated Press şi de postul CNN.