România dă marea lovitură! Omul lui Iohannis a spus tot. Va fi cea mai mare finanțare europeană

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu a declarat că România va beneficia de 22,2 milioane de euro din PNRR, 30 de miliarde de euro prin programele operaționale, plus alte finanțări specifice care însumează mai multe miliarde de euro.

„Trebuie să alegem corect modelul de dezvoltare al României, care are nevoie de investiţii (…). România va beneficia până în 2027 de cea mai mare sumă obţinută vreodată din finanţări europene: 22,2 miliarde de euro din PNRR, 30 de miliarde de euro prin intermediul programelor operaţionale, la care se adaugă şi alte finanţări specifice de mai multe miliarde de euro. În aceste condiţii, capacitatea României de a absorbi fondurile europene devine factorul esenţial al creşterii noastre economice în anii următori. Întărirea capacităţii administrative credem că este factorul cheie de care depinde implementarea eficientă şi la timp a proiectelor de investiţii pe care ni le propunem”, a afirmat acesta.

De asemenea, consilierul prezidențial a mai spus că una dintre cele mai dure provocări este cea cantitativă, subliniind că aceasta ”decurge din implementarea unui volum de investiţii fără precedent, care este comprimat într-un interval de 5-6 ani”.

Cosmin Marinescu: Este important să avem un buget solid

Consilierul prezidențial a mai declarat la Forumul Capitalului Românesc că este important să avem un buget solid și credibil pentru anul viitor, ”care să sprijine stabilitatea financiară”.

„Pentru anul 2022 este esenţial să avem un buget solid, credibil, care să ofere încredere mediului investiţional şi care să sprijine stabilitatea financiară de care România are atâta nevoie în această perioadă. Trebuie să ţintim ambiţios, însă credibil, creşterea ponderii în PIB a veniturilor fiscale, fără de care consolidarea finanţelor publice în următorii ani va fi o sarcină extrem de dificilă. Rămân în continuare problematice deficitele externe, care se adâncesc, din păcate, în cifre record. (…) În ultimii ani, cele mai mari deficite se acumulează pentru produsele chimice şi pentru produsele alimentare (…), care reprezintă, cumulat, cam 50% din deficitul comercial al României”, a adăugat Marinescu.

În plus, Cosmin Marinescu susţine că „potenţialul local trebuie valorificat mai bine” şi că „România s-ar putea transforma dintr-un exportator de materie primă agricolă într-un producător consistent de valoare adăugată”.

„Consider că trebuie să ne uităm cât se poate de atent la oportunităţile de export, în condiţiile în care, de exemplu, între primii 500 de exportatori se regăsesc doar 68 de companii cu capital românesc. În acest sens, e mai necesară ca oricând o strategie pragmatică de promovare şi de creştere a exporturilor”, a punctat Marinescu.

România se confruntă cu un deficit acut de capital uman

Referindu-se la exodul forţei de muncă, Marinescu a evidenţiat că, în prezent, „în afara României se află încă o Românie, ajunsă deja la a doua generaţie, în condiţiile în care economia noastră se confruntă cu un acut deficit de capital uman”.

„Trebuia să ne gândim cum putem readuce, înapoi în ţară, acest capital uman românesc, care este în opinia mea cea mai valoroasă componentă a capitalului românesc. Trebuie să fim însă convinşi că şi în România se poate. Avem numeroase exemple de întreprinzători români care conduc afaceri de succes, care dezvoltă capitalul românesc prin informaţii, prin progres tehnologic. Însă, capitalul autohton nu se poate dezvolta în izolare, motiv pentru care trebuie să beneficiem în continuare de investiţii străine cât mai consistente (…) pentru că acestea reprezintă un factor important de consolidare a capitalului românesc. Ne dorim ca poveştile de succes ale întreprinzătorilor români să se înmulţească, pentru ca tot mai mulţi întreprinzători tineri să ia exemplu ce se poate face în România, cu o idee bună, cu puţin curaj, cu multă determinare şi asta pentru a a fi clar că şi în România se poate”, a transmis Marinescu.