OMS, ultimatum pentru România! Trebuie să vaccinăm două milioane de persoane până la finalul anului

Motivele din spatele tendinței actuale în procesul de vaccinare anti-COVID au fost analizate luni, 18 octombrie, de regional al OMS pentru Europa și OMS România, împreună cu înalți oficiali din CNCAV, Ministerul Sănătății și ai Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile.

Autoritățile medicale au făcut acest lucru pentru a elabora acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor.

România se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor

În acest context, reprezentanții români au avertizat că România se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor.

Astfel, 92% dintre decesele asociate cu COVID-19 au fost înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și în rândul tinerilor, copiilor și tineri și populației active.

Totodată, OMS România spune că există în continuare provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării, în ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020.

Din acest motiv, obiectivul României este de a imuniza 2 milioane de persoane cu prima doză până la sfârșitul acestui an, adică 45% din populație, și 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022.

„Modelarea OMS arată că, dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%. Pe de altă parte, nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea fac dozele necesare. Este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă populației vaccinarea împotriva Covid-19”, este transmis într-un comunicat de presă.