OMS vine în România! O delegație va investiga rata scăzută de vaccinare

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor, spune că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va trimite o delegație în România pentru a afla de ce atât de puțini români s-au vaccinat, în contexul în care țara noastră beneficiază de vaccinuri.

„Suntem într-o situație dramatică. Cum am ajuns aici? Prin nevaccinare, prin lipsa de încredere în mesajul nostru, al medicilor. Țara noastră a ajuns un exemplu negativ la nivel internațional.

Organizația Mondială a Sănătății trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă, de ce într-o țară cu acces la toate vaccinurile posibile avem o rată de vaccinare așa scăzută. Consecința directă o vedem noi în spitale: sunt supraaglomerate cu infecții COVID, nu mai putem face față cazurilor noi, avem un număr enorm de mare de decese evitabile.

Subliniez acest lucru, decese evitabile, pacienți care au murit și nu trebuia să moară. Resursa umană, corpul medical, este sub o presiune uriașă, suntem obosiți, suntem copleșiți, tratăm pacienți în corturi și containere. Trebuie să recunoaștem, să ne asumăm că avem resurse limitate”, a declarat Daniel Coriu la Digi 24.

Alexandru Rafila confirmă venirea delegației OMS

Reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, a confirmat pentru g4media.ro că o delegație a OMS va veni în țară. Acesta susține că în cursul zilei de luni, reprezentanţii OMS vor avea o teleconferinţă cu cei din donducerea INSP şi vor discuta despre modalităţile în care OMS se poate implica.

În același timp, având în vedere că doar în ultima săptămână România a înregistrat 2062 de decese, mai multe state din Uniunea Europeană, dar și Republica Moldova au oferit sprijin țării.

Un exemplu este ajutorul venit din Danemarca, care a donat României un număr de 15 ventilatoare şi 8 concentratoare de oxigen necesare pentru tratarea bolnavilor COVID, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă. Acestea au ajuns sâmbătă la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunța că sprijinul venit din Danemarca este exact ce are nevoie România, precizând că aparatele vor fi distribuite în curând pentru a ajuta cât mai mulți pacienți.

Medicul român Laura Ghibu, stabilit în Suedia, este de părere că ceea ce se întâmplă acum în România nu are o explicație logică pentru un cercetător străin, precizând, totodată, că România va deveni obiectului unui studiu de caz.