Soumya Swaminathan a declarat la o informare de presă la Geneva că cu cât mai multe țări se vor alătura COVAX, o schemă menită să garanteze accesul rapid și echitabil la nivel global la vaccinurile COVID-19, cu atât sunt mai mari șansele de succes, relatează Reuters.

Peste 75 de țări și-au exprimat interesul de a se alătura COVAX, care este co-condus de alianța pentru vaccinuri GAVI, OMS și CEPI Coaliția pentru inovații și pregătire pentru epidemii. Scopul său este de a furniza 2 miliarde de doze de vaccinuri eficiente pentru COVID-19 până la sfârșitul anului 2021.

Unele agenții de sănătate la nivel mondial sunt îngrijorate de faptul că țările mai înstărite vor merge singure în cursa pentru un vaccin contra coronavirusului, încheind acorduri cu producătorii de medicamente pentru a asigura milioane de doze de potențial vaccin pentru propriii lor cetățeni.

Cât va costa o doză de vaccin

Seth Berkley, directorul executiv al alianței pentru vaccinuri GAVI, co-lider COVAX, concepută pentru a asigura un acces global echitabil la vaccinurile pentru COVID-19, a declarat recent că instituția nu are un preț țintă specific și ar căuta, de asemenea, să negocieze prețurile pentru țările mai bogate și țări mai sărace.

Berkley a respins comentariile din surse ale Uniunii Europene săptămâna trecută, care au spus că instalația COVAX vizează un preț de 40 de dolari pentru vaccinurile COVID pentru țările înstărite. Sursele UE au spus că Uniunea va încerca să asigure oferte mai ieftine în afara schemei COVAX.

„A existat o gamă largă de cifre, iar ei (sursele UE) au scos în evidenţă cifra cea mai mare”, a afirmat Berkley într-un interviu. Acesta a spus că într-o prezentare pentru oficiali UE, reprezentanţii COVAX au oferit ”o gamă de preţuri diferite”.

„Iar cifra respectivă (40) a fost preţul maxim din gama respectivă, pentru ţările cu venituri mari, şi nu un preţ stabilit”, a spus Berkley.