România a ajuns rușinea Europei, iar statele au început să privească cu îngrijorare la ceea ce se întâmplă în țara noastră din cauza Covid-19. „O țară dintre cele în care îngrijorarea crește este România. Țara are până azi 45.902 cazuri și numărul de cazuri pozitive continuă să crească”, scrie RTBF, citată de Rador. O îngrijorare cu atât mai mare cu cât în această perioadă estivală stațiunile balneare sunt luate cu asalt și regulile de distanțare socială din ce în ce mai greu de respectat. Și dacă autoritățile încearcă să strângă șurubul, mesajul pare să treacă din ce în ce mai greu. Pe de altă parte, din ce în ce mai mulți români arată un scepticism crescut față de virus.

Sursa citată arată că plajele sunt pline de lume și că stațiunile balneare din România e afluență mare. Rezultatul, indică sursa citată, este aproape imposibil să respecți distanțarea socială sau gesturile barieră.

Deși autoritățile române au încercat să impună noi măsuri, nimic nu merge iar autoritățile par depășite de epidemie, susțin jurnaliștii străini.

„Problema e și că tot mai mulți români arată scepticism în ce privește coronavirusul și nu se simt neapărat implicați în răspândirea lui. Opinii care duc la relaxare în rândurile populației. “Nu cred în virius. Nu spun că nu există, dar fiecare are propriul sistem de apărare imunitară”, pledează o turistă.

Totuși, în același timp, unele clinici ating deja nivelul de saturație. În opinia doctorului Virgil Musta, medic la clinica Babeș din Timișoara, “ce numesc unii libertate e o falsă idee. Vorbesc despre cei care cred că a nu purta mască i-ar elibera. Nu e cazul, deoarece ei sunt acum în spital sau nu pot călători și majoritatea țărilor europene ne închid ușa nouă, românilor”.

Potrivit unor specialişti, România ar putea deveni nouă Brazilie în ceea ce privește răspândirea virusului, dacă nu se face nimic de pe acum. Și o dată cu acest lucru, apare un risc de contaminare în țările din Balcani”, arată sursa citată.