De asemenea, Doctor Bruce Aylward, cel care a condus misiunea comună OMS-China pe tema epidemiei, a declarat reporterilor la întoarcerea sa la Geneva că ”mobilizarea extraordinară” a Chinei în faţa focarului de coronavirus a demonstrat cum măsurile politice radicale pot împiedica răspândirea bolii, informează Reuters, citată de agerpres.

Potrivit acestuia, autorităţile ar trebui să pregătească paturi de spital, zone de carantină şi aparate de respiraţie asistată pentru cazurile grave, a spus Aylward, adăugând: ”China ştie cum să îi ţină pe oameni în viaţă”.

În prezent nu este cazul unei pandemii

 

Luni, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că nu până în prezent nu s-a ajuns la nivelul unei pandemii.

„Deocamdată nu este vorba despre o răspândire necontrolată a coronavirsului la nivel global şi nu ne confruntăm cu îmbolnăviri severe şi decese pe scară largă în rândul populaţiei. Ceea ce observăm sunt câteva epidemii, în diferite părţi ale lumii”, a subliniat el într-o conferinţă de presă, relatează Afp.

Deşi OMS se declară îngrijorată de răspândirea virusului în ţări precum Coreea de Sud, Iran sau Italia, Tedros a venit cu o serie de încurajări și susţine că numărul de infecţii din China a intrat în declin de la începutul lunii februarie, fapt care demonstrează că acest virus poate fi stopat.