Olaf Scholz a venit la Bucureşti cu mingea oficială de la Euro 2024

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, se află sâmbătă, 6 aprilie, în România, unde s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu.

Şeful Guvernului de la Berlin a venit şi cu un cadou pentru omologul său de la Bucureşti.

Olaf Scholz i-au dăruit lui Marcel Ciolacu mingea oficială a Euro 2024, Campionatul European de Fotbal pe care Germania îl găzduieşte în acest an.

Reamintim că România a reuşit, după mulţi ani, calificarea la acest turneu final.

„Pasele între prieteni merg cel mai bine. Acum e timpul României să înscrie!

În iunie, și tricolorii și românii vor face o figură frumoasă în Europa!”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook, alături de o imagine cu omologul său german.

Află aici mai multe despre Euro 2024 şi grupa României, cu menţiunea că între timp s-a aflat şi a patra echipă din grupa României. Este vorba despre Ucraina, care a învins Islanda cu 2-1 şi s-a calificat la turneul din Germania.

Ce teme importante au abordat şefii guvernelor de la Berlin şi București?

În altă ordine de idei, cei doi şefi de guvern au discutat astăzi şi despre aprofundarea relaţiilor bilaterale dintre România şi Germania sau cooperarea în plan economic şi de securitate. Subiectul fierbinte al ultimelor luni, aderarea completă a României la Spațiul Schengen, nu a lipsit de pe agenda întâlnirii.

Marcel Ciolacu şi Olaf Scholz au atins şi alte teme de interes european, având în vedere că în luna iunie vor avea loc alegeri europarlamentare.

Premierul Marcel Ciolacu i-a transmis mulțumiri lui Olaf Scholz pentru sprijinul acordat de Germania și de el personal, în contextul aderării României la Schengen. Aderarea la Schengen reprezintă un proces căruia țara noastră îi acordă o importanță deosebită, continuând să se bazeze pe sprijinul Germaniei pentru eliminarea cât mai rapidă a controalelor la frontierele terestre.

Amândoi oficialii au subliniat nivelul excelent al dialogului politic bilateral și al cooperării economice. Germania este menționată ca fiind cel mai important partener comercial al României. Mai mult, cea mai puternică economie a Europei este şi al doilea investitor în economia noastră.

Guvernul își propune să încurajeze investițiile ca un obiectiv important, capitalizând pe toate oportunitățile disponibile, inclusiv Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a explicat Marcel Ciolacu sâmbătă, 6 aprilie.

Interesul evident al investitorilor germani pentru România este promițător și deschide noi perspective de cooperare în domenii cheie pentru modernizarea economiei românești. Acestea includ proiecte în infrastructura de transport și energie, digitalizare, energie verde, industria de apărare și multe altele.

Potrivit Guvernului României, alte teme abordate de Marcel Ciolacu şi Olaf Scholz au mai fost:

  • provocările legate de fenomenul migraţiei,
  • atingerea obiectivelor în materie de tranziţie verde şi cea digitală,
  • consolidarea pieţei interne europene,
  • apărarea valorilor democratice care stau la baza întregii construcţii europene.