UPDATE
„Azi am făcut un pas dificil, dar necesar: mi-am încheiat mandatul de președinte al Partidului Social Democrat, cu inima plină de recunoștință și respect față de toți cei care mi-au fost alături în acest proiect.
A fost o onoare să conduc partidul care a dus România în NATO. Partidul care a deschis ușile către Uniunea Europeană. Partidul care a pus, recent, și ultimul punct pe harta integrării europene, prin intrarea în spațiul Schengen. Nicio altă forță politică din această țară nu are în istoria sa realizări legate atât de solid de progresul national. De aceea, PSD rămâne cel mai puternic brand politic românesc de care noi, social-democrații, și toți cei care ne susțin trebuie să fim mândri și de care să nu ne îndoim vreodată.
Vă mulțumesc tuturor – de la colegii din prima linie, până la cei din organizațiile locale din întreaga țară. Fiecare dintre cei cu care am stat de vorbă în acești ani m-a învățat ceva și m-au făcut mai bun. Avem oameni extraordinari în partid. Oameni curajoși, uneori tăcuți, dar neobosiți. Mă înclin în fața fiecăruia. Voi sunteți sufletul acestui partid. Nu sigla, nu funcțiile – ci voi!
Am trăit împreună ani plini. Am avut parte de succese, dar și de momente în care, cu siguranță, am greșit. Dar niciodată nu am vrut să fac rău țării mele și românilor. Asta a fost și va rămâne credința mea. Am pus pe primul loc stabilitatea țării și interesele cetățenilor, chiar și atunci când am fost criticat pentru compromisuri dificile. Au fost decizii grele, dar necesare pentru a evita derapaje periculoase și pentru a păstra o direcție clară, europeană și democratică pentru țară, într-o perioadă cu război la graniță și multiple crize suprapuse.
Dar astăzi este timpul ca alți colegi să preia conducerea. Să ducă PSD mai departe, spre un partid modern, mai adaptat realității în care trăim, dar care să rămână aproape de oameni. Cei care vin trebuie încurajați și susținuți cu toate forțele. Viitorul acestui partid stă în mâinile celor care cred cu adevărat în valorile solidarității, echității și justiției sociale.
Trebuie să ne reamintim că PSD este România profundă. Este vocea celor mulți. Este speranța celor care nu strigă și nu apelează la violență pentru a se face auziți, dar care așteaptă soluții pentru viața lor. Este puterea celor simpli, a mamelor care își cresc copiii, a pensionarilor care au clădit această țară și a tuturor celor care muncesc zi de zi pentru familiile lor și pentru un viitor demn. Iar dacă uneori am uitat asta, dacă uneori ne-am pierdut busola și am uitat cine suntem cu adevărat, atunci trebuie să ne întoarcem la valorile noastre autentice.
Am ales să mă opresc aici, dar nu plec nicăieri. Voi rămâne toată viața mea un om de stânga. Rămân aproape de voi, ca membru al acestei mari familii politice, cu toată încrederea că Partidul Social Democrat va continua să fie forța principală a echilibrului și progresului în România.
Rămân aici. Dar nu pe scenă. Nu în frunte, ci în rând, dar cu inima la fel de legată de PSD ca în prima zi. Vă sunt recunoscător că mi-ați acordat încrederea de a conduce cel mai important partid al țării și că m-ați susținut pentru a deveni prim-ministru al Guvernului României.
Vă mulțumesc. Vă iubesc. Și vă rog: aveți grijă unii de alții, și nu uitați niciodată de ce suntem aici. Pentru oameni. Pentru dreptate. Pentru speranță. Pentru credință!”, a anunțat Marcel Ciolacu, după ce și-a dat demisia.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Marcel Ciolacu a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD
Marcel Ciolacu a demisionat din funcţia de lider al Partidului Social Democrat (PSD) în cadrul Consiliului Politic Naţional al formaţiunii politice. Pentru şefia partidului politic au fost vehiculate diverse nume, precum Sorin Grindeanu, Daniel Băluţă, Bogdan Ivan și Victor Negrescu. Există și varianta unei conduceri colective.
Cu o zi în urmă, în pregătirea Consiliului Naţional, liderii PSD s-au reunit într-o întâlnire informală, la care Marcel Ciolacu şi-a anunţat colegii că îşi depune mandatul de preşedinte al formaţiunii politice. Este pentru a doua oară când Marcel Ciolacu face un astfel de anunţ, prima dată fiind după primul tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2024, când a ratat calificarea în turul doi.
PSD – La o răscruce istorică
Vicepreședinte național al PSD și, totodată, președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, a recunoscută că rezultatele recente ale alegerilor prezidențiale marchează un moment critic pentru Partidul Social-Democrat. Absența candidatului propriu în turul al doilea, alături de slăbirea sprijinului în rândul segmentelor-cheie ale electoratului, indică o criză mai profundă decât una de mesaj politic — este vorba de o criză identitară și structurală, a explicat el.
În următoarele șase luni, PSD nu va avea atenția publicului. Noul președinte va beneficia, inevitabil, de un capital simbolic și mediatic semnificativ. Prin urmare, partidul trebuie să se abțină de la gesturi de imagine și să folosească această perioadă pentru un proces sistematic de reflecție internă. Nu este momentul pentru lideri vizibili, ci pentru muncă de fond, a explicat social-democratul.
Conform lui, PSD are în față o fereastră scurtă, dar esențială, de oportunitate pentru reconstrucție internă și redefinire ideologică. Lipsa de acțiune va conduce inevitabil la pierderi suplimentare în următorii ani electorali. Acum este momentul pentru claritate strategică, asumare și decizii curajoase, a zis acesta.
„PSD se află într-un punct de inflexiune. Poate alege să se reinventeze în raport cu noile realități sociale, economice și politice, sau riscă o irelevanță treptată. Exemplele europene nu sunt puține:
• Partidul Socialist Francez – marginalizat pe scena politică;
• Partidul Comunist Italian, devenit Democratici di Sinistra și ulterior absorbit în alte formațiuni, fără relevanță actuală.Datele sociologice sunt grăitoare: doar 13% din cetățenii între 18 și 45 de ani mai exprimă o minimă aderență la valorile PSD. Procesul obiectiv de schimbare generațională, coroborat cu lipsa unei oferte moderne de stânga, va accentua această tendință în absența unei intervenții strategice.
Eșecul în alegeri nu este un simplu accident. El reflectă incapacitatea actualei identități de partid de a răspunde cerințelor societății. O strategie bazată exclusiv pe imagine, reacții rapide, acțiuni simbolice și gesturi dictate de consultanță electorală este inadecvată.
Se impune:
• O reconstrucție doctrinară și ideologică;
• O regândire a politicilor publice propuse;
• O reformă de cadre și o resetare a sistemului de promovare internă.Participarea la guvernare trebuie evaluată din perspectiva costurilor strategice, nu doar a beneficiilor imediate.
• Continuarea la guvernare este justificată doar în condițiile în care partidul poate propune:
• Un prim-ministru credibil și cu anvergură;
• O echipă ministerială solidă;
• O viziune coerentă de reformă și dezvoltare economică.
În absența acestor condiții, susținerea unui guvern minoritar din opoziție este o opțiune mai realistă și cu potențial de regenerare politică.În lipsa unor alegeri iminente, criteriul popularității nu trebuie să dicteze alegerea conducerii partidului. Mai importante sunt:
• Capacitatea de negociere și influență politică;
• Abilitatea de a conduce reformele interne ale partidului;
• Credibilitatea în relațiile externe, atât în plan european, cât și transatlantic.
Un astfel de leadership poate asigura nu doar supraviețuirea, ci relansarea partidului ca forță politică relevantă.”