Consiliul Politic Național al PSD se reunește într-un moment cheie, marți, când se discută oficial demisia lui Marcel Ciolacu din fruntea partidului. În paralel, se conturează o serie de posibile scenarii privind viitoarea conducere și poziționarea PSD pe scena politică – fie în opoziție, fie într-o formulă de guvernare alături de alte partide pro-europene. În culise, discuțiile sunt tensionate, iar alegerea unui nou lider ridică mize importante pentru direcția viitoare a formațiunii.

UPDATE

Luptă pentru putere în PSD: Băluță și Grindeanu vor șefia, Ciolacu refuză să cedeze controlul

Înaintea ședinței decisive de marți, de la ora 13.00, în interiorul PSD tensiunile ating cote maxime. Deși Marcel Ciolacu și-a anunțat intenția de a renunța la funcția de președinte, realitatea din culisele partidului arată că influența acestuia se menține fermă. Potrivit surselor politice, Ciolacu și-a ales deja succesorul – Sorin Grindeanu, sprijinit și de Mihai Tudose – într-o mișcare care ar păstra actualul nucleu de putere.

În tabăra adversă, Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, vizează conducerea interimară a PSD, în contextul în care își pregătește lansarea în cursa pentru Primăria Capitalei. Preluarea șefiei partidului i-ar oferi un avantaj clar în competiția internă cu Gabriela Firea.

Daniel Băluță
SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Surse din partid vorbesc despre o posibilă confruntare directă în ședința Consiliului Politic Național, unde liderii din teritoriu, tot mai vocali, cer schimbarea reală a garniturii de conducere. Printre cei care contestă deschis tabăra Ciolacu se numără și primarul din Buzău, Constantin Toma.

În joc nu este doar funcția de președinte interimar, ci și orientarea viitoare a PSD: fie spre o guvernare alături de noul președinte Nicușor Dan, fie o retragere calculată în opoziție. Decizia de marți ar putea rescrie echilibrul de putere în interiorul celui mai mare partid de stânga din România.

Știrea Inițială

Grindeanu, favorit susținut de tabăra lui Marcel Ciolacu

Potrivit unor surse apropiate liderilor PSD, demisia lui Marcel Ciolacu ar urma să deschidă calea pentru o posibilă ascensiune a lui Sorin Grindeanu în fruntea partidului.

Ministrul Transporturilor este văzut drept un apropiat al actualului lider, iar această continuitate ar putea fi convenabilă pentru gruparea care dorește menținerea controlului asupra partidului.

Într-o întâlnire informală desfășurată luni seară, la care nu au fost prezenți toți liderii PSD, s-au conturat liniile generale ale strategiei: o tranziție care să asigure stabilitatea și să conserve influența actualei echipe.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Dreamstime

În cadrul acestor discuții, Grindeanu a fost promovat drept opțiunea principală pentru interimat și, posibil, pentru conducerea permanentă în urma unui congres organizat în vară.

Totuși, această variantă nu este pe placul majorității din partid. Mulți consideră că întreaga conducere actuală este responsabilă pentru rezultatele slabe de la alegerile recente. În acest context, o simplă rocadă între Ciolacu și Grindeanu nu ar produce nicio schimbare semnificativă în strategia și imaginea PSD.

Grindeanu, afectat de controversele trecute

În plus față de legăturile strânse cu Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu se confruntă și cu probleme de imagine.

Implicarea sa în scandalul Nordis, în care mai mulți lideri PSD au fost văzuți în avioane private alături de reprezentanți ai unei companii acuzate de escrocherii imobiliare, este o vulnerabilitate serioasă.

Acest episod ar fi contribuit la declinul susținerii publice pentru PSD și la ratarea unui loc în turul doi al alegerilor prezidențiale.

sorin grindeanu marcel ciolacu
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

O parte semnificativă din partid consideră că Grindeanu nu ar reprezenta o schimbare reală, ci doar o continuare a unei formule compromise. Deși acesta nu este dispus să se retragă, opoziția față de o eventuală candidatură a sa rămâne puternică.

Alternativa Ionuț Pucheanu – o față nouă în cursă

Pe fondul acestor tensiuni, se conturează și alte variante de leadership în interiorul partidului. Una dintre opțiunile alternative este Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați. Acesta și-a exprimat de anul trecut interesul pentru o funcție de conducere în PSD și ar putea reprezenta o schimbare de generație și de stil.

Pucheanu provine dintr-un județ în care PSD a obținut rezultate bune, iar profilul său public este mai puțin controversat decât cel al altor lideri. De asemenea, susținătorii săi consideră că ar putea oferi partidului un impuls de modernizare și o mai bună ancorare în electoratul urban.

Alfred Simonis, rezervat, dar în centrul atenției

Un alt nume vehiculat pentru preluarea conducerii PSD este Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.

Acesta a declarat într-o intervenție în direct la Digi24 că nu a luat încă o decizie privind o eventuală candidatură:

„Este o analiză de făcut. Pe funcțiile astea nu ți se propune, trebuie să-ți dorești în primul rând. Urmează o perioadă complicată. Sunt niște discuții cu privire la anumiți candidați care își doresc mai mult decât alții. (…) E prematur să stabilim acum cine propune pe cine, cine își dorește”, a spus el.

Cu toate acestea, surse din interiorul partidului spun că Simonis este văzut ca un potențial lider cu profil reformist.

Alfred Simonis
SURSA FOTO: Facebook, Alfred Simonis

Simonis a subliniat că, deși îndeplinește o parte din criteriile necesare, există și dificultăți obiective:

„În primul rând că sunt președintele Consiliului Județean Timiș și am o treabă de dus la capăt acolo. Va fi foarte complicat de la Timișoara să fiu președintele partidului.

Pe de altă parte, sunt o voce tânără din partid, dacă mă gândesc cele care se potrivesc. Am fost primul sau printre cei care au luat poziție fermă în favoarea lui Nicușor Dan (…) Suntem în punctul în care există colegi care și-au manifestat intenția de a candida pentru această funcție și se pare că își doresc aceștia mai mult decât alți”, a mai spus Simonis.

De asemenea, el a fost printre primii lideri care au susținut public candidatura lui Nicușor Dan în turul al doilea, o decizie salutată de o parte din partid.

Această atitudine pro-democratică este considerată de unii membri ai PSD ca fiind esențială pentru viitorul formațiunii. Mulți au criticat lipsa unei poziționări clare în campania prezidențială, considerând că PSD ar fi trebuit să se alăture luptei pentru valori democratice și europene.

Marcel Ciolacu ar putea rămâne în fruntea Camerei Deputaților

Pe fondul acestor discuții, o altă necunoscută rămâne viitorul lui Marcel Ciolacu după plecarea din fruntea PSD. Conform unor surse Digi24, acesta își negociază posibilitatea de a reveni la conducerea Camerei Deputaților.

Întrebat despre acest scenariu, Alfred Simonis a afirmat că o astfel de mutare este dificilă, dar nu imposibilă:

„Camera Deputaților are un președinte. Nu suntem în situația în care se poate schimba repede sau ușor”.

Simonis a apreciat, totodată, mandatul lui Marcel Ciolacu ca lider al PSD: „Este cel mai longeviv președinte pe care l-a avut PSD-ul. A făcut foarte multe lucruri bune pentru partid”.

Presiune pentru o echipă nouă și negocieri de guvernare

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, este unul dintre liderii care solicită un pas înapoi al întregii conduceri PSD. Acesta a criticat deschis lipsa unei poziții ferme în sprijinul lui Nicușor Dan, considerând că aceasta a favorizat ascensiunea unor forțe radicale.

În interiorul PSD există un curent care cere o echipă complet nouă la conducere. Această presiune se suprapune peste negocierile politice care urmează, în contextul conturării unui nou guvern.

Simonis a declarat că „urmează niște negocieri foarte dure pentru intrarea în guvernare” și a insistat asupra necesității de a trimite la masa discuțiilor oameni cu experiență politică.

„Urmează niște negocieri foarte dure pentru intrarea în guvernare sau pentru susținerea unui guvern cu oameni experimentați politici: Nicușor Dan, președintele ales, Ilie Bolojan, Kelemen Hunor, Dominic Fritz, care vor face parte din viitoare echipă de negociere a viitorului guvern. Cred că trebuie să mergem totuși și noi pregătiți la această negociere, cu garnitură de oameni care au mai trecut prin așa ceva”, a menționat acesta.

Potrivit acestuia, orice formulă de guvernare trebuie să se construiască în jurul PSD, partidul care a câștigat alegerile parlamentare. Ideea formării unui executiv condus de alte partide, cu PSD în rol secundar, este respinsă de conducerea social-democrată.

„Cred că orice negociere cu Partidul Social Democrat trebuie să plece de la un guvern în jurul Partidul Social Democrat. Am avut alegeri prezidențiale acum două zile, au fost câștigate detașat de către Nicușor Dan.

Are legitimitatea de a discuta cu partidele pro-europene un guvern, dar am avut și alegeri parlamentare pe care PSD-ul le-a câștigat nu i se poate impune un scenariu de tip îl pune premier pe Bolojan, facem un guvern în jurul PNL și USR și obligăm și PSD-ul să vină, că nu funcționează așa”, a mai spus acesta.

Simonis a avertizat că o alianță extinsă între PSD, PNL, USR și UDMR, cu excluderea forțelor extremiste, ar putea fi instabilă și ineficientă pe termen mediu. De aceea, viitoarea echipă de conducere a PSD va trebui să decidă cu atenție dacă partidul va merge în opoziție sau va accepta o eventuală ofertă de guvernare.