UPDATE Fostul prim ministru, Marcel Ciolacu a votat

Liderul PSD și fost prim-ministru, Marcel Ciolacu, și-a exprimat opțiunea la alegerile prezidențiale, lansând un apel către cetățeni să voteze rațional, pentru binele țării.

„Am votat astăzi pentru viitorul românilor și al țării. Am votat rațional, pentru ca România să poată construi în continuare, pentru că a bloca sau a demola este cel mai simplu. Avem nevoie de unitate și nu de ură și violență în fața pericolelor. Ieșiți la vot!”

UPDATE Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, s-a prezentat la vot la Școala Gimnazială nr. 30 din Timișoara.

După ce și-a exprimat opțiunea electorală, acesta a subliniat importanța momentului: „În acest moment spun cert, categoric, că aceste alegeri sunt cele mai importante pe care le-a avut România în ultimii 35 de ani”.

 „Am venit astăzi să votăm din nou împreună. Probabil că suntem în faţa celui mai important vot din ultimii 35 de ani. Ştiu că spunem de fiecare dată că alegerile la care votăm sunt cele mai importante. În acest moment spun cert, categoric, că aceste alegeri sunt cele mai importante pe care le-a avut România în ultimii 35 de ani”.

UPDATE Deputata liberală Alina Gorghiu, vicepreședintă a PNL și fost ministru al Justiției, a votat la Căminul Cultural din satul Valea lui Enache, în comuna Băiculești.

 „Am mers la vot ca și voi. Miezul democrației astăzi este respectul față de alegerea fiecărui cetățean al țării noastre.
Am votat pentru un proiect, pentru o societate care să-și vindece rănile mai repede, care să acopere falia imensă dintre două părți ale aceleași Românii.

A fost prea multă pasiune, ura, jigniri, dezinformare în ultima perioadă, e cazul să ne gândim cum reașezăm țara asta cât să-și regăsească armonia. Și să recâștigăm respectul pe plan extern în țara noastră, în democrația noastră

Eu am votat cu speranța ca echipa care va conduce țara va pune pansament pe răni, va stimula societatea să meargă din convingere în direcția corectă!
De luni înainte, probabil că nu vom găsi rețeta fericirii absolute, dar putem munci serios, dedicat, împreună pentru o Românie înainte, nu înapoi.
Dar, împreună!”

UPDATE Deputatul PSD Marius Budăi, fost ministru al Muncii a votat

Pe rețelele de socializare, Budăi a postat următorul mesaj: „O Românie pentru noi toți! Cu acest gând am mers astăzi la vot! Am votat cu speranța ca, de mâine, președintele ales să fie președintele tuturor cetățenilor români. Atât al celor care l-au votat, cât și al celor care au avut o altă opțiune. Îmi doresc o Românie unită, nu împărțită după preferințe politice sau după locul în care trăim – în țară sau în diaspora. Cred în parcursul euroatlantic al României. Nu doar ca ideal, ci ca soluție pragmatică pentru securitate, investiții, locuri de muncă bine plătite și o societate predictibilă. Avem nevoie de stabilitate și parteneriate solide, nu de confruntare și polarizare!”

Update Elena Lasconi a votat

Fostul președinte al USR și candidat la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, a declarat duminică, după vot, că a făcut o alegere „cu sufletul împăcat”, exprimându-și speranța că România va continua parcursul european.

Lasconi a subliniat că a votat cu convingerea că țara trebuie să-și păstreze direcția pro-europeană.

„Am votat cu sufletul împăcat și cu speranța că România își va păstra direcția europeană. Doamne ajută!”, a transmis Elena Lasconi într-o postare pe Facebook.

Update Mihai Fifor a votat

Președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor, a declarat duminică, după ce a votat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, că și-a exprimat opțiunea cu gândul la viitorul democratic al României în Europa. El a subliniat contribuția PSD la parcursul euro-atlantic al țării și a pledat pentru o Românie a demnității, păcii și bunului-simț.

Fifor a transmis că a votat „pentru valorile de nezdruncinat ale democrației” și a respins ideea unei întoarceri în trecut.

„Am votat azi gândindu-mă la viitor. La viitorul României în Europa, la care PSD a pus umărul decisiv. La siguranţa pe care ne-o oferă apartenenţa la NATO, apartenenţă care se datorează tot PSD. La o Românie în care să trăim cu demnitate, în pace, cu speranţă pentru copiii noştri. Îmi doresc o Românie normală. A bunului-simţ. A respectului faţă de oameni şi a grijii pentru ziua de mâine. O Românie în care fiecare român să se simtă ACASĂ, indiferent dacă e trăitor aici sau dacă viaţa l-a purtat pe alte meleaguri. O Românie a viitorului, nu a rătăcirilor trecutului. Pentru toate acestea, am votat azi cu inima împăcată. Pentru valorile de nezdruncinat ale democraţiei. În care cred şi voi crede mereu cu tărie”, a scris Mihai Fifor pe contul său de Facebook.

Update Paul Stănescu a votat

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a transmis duminică, într-un mesaj publicat pe Facebook, un apel la participare la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale. El a subliniat că votul pentru România este „o mare responsabilitate”, nu o simplă formalitate.

Stănescu a declarat că, deși Uniunea Europeană nu este perfectă, Europa reprezintă „casa comună” a românilor din țară și din afara granițelor. Totodată, el a pledat pentru unitate și reconciliere în societate, exprimându-și încrederea că românii vor reuși să pună accent pe ceea ce îi unește.

„Şi eu astăzi îndemn toţi românii să vină la vot, pentru că votul pentru România nu este o formalitate, este o mare, mare responsabilitate. Am votat pentru viitorul României, poate că Uniunea Europeană este imperfectă, dar Europa este casa noastră, a tuturor românilor, a celor din afara graniţelor ţării şi a celor din interiorul ţării.

Marea noastră miză în viitor este să ne regăsim, să oprim războiul dintre noi, să învăţăm să punem mai presus de orice ceea ce ne uneşte şi nu ce ne desparte. Sunt încrezător că vom reuși! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a scris Stănescu pe Facebook.

Update Emil Boc a votat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a votat duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, însoțit de soția sa și de colegi din PNL. El a declarat că miza alegerilor depășește competiția dintre candidați și reprezintă, în opinia sa, un „referendum” privind viitorul european al României.

Boc a afirmat că românii trebuie să aleagă între parcursul occidental și „deschiderea ușii ieșirii din UE”, precizând că el a votat „fără echivoc” pentru calea europeană, singura care, în opinia sa, a adus României pace, democrație și prosperitate.

„Dragi clujeni, dragi români, la 18 ani de la aderarea României la UE, azi, practic, avem un referendum pentru menținerea României în UE sau pentru deschiderea ușii ieșirii României din UE. Azi e un referendum pentru a menține direcția spre vest sau a ne reîntoarce la est. Eu am votat fără echivoc, direct și explicit calea europeană, că e singura care s-a validat ca fiind una care să ne aducă pace, democrație, libertate și acces spre prosperitate”, a declarat Emil Boc.

Totodată, edilul i-a încurajat pe români să se prezinte la vot, indiferent de opțiunea pe care o susțin.

Update vicepreședinte PNL, Alexandru Muraru a votat

Vicepreședintele PNL, Alexandru Muraru, a transmis duminică, într-un mesaj publicat pe Facebook, că a votat în turul doi al alegerilor prezidențiale pentru a bloca ascensiunea extremismului în România. El a calificat scrutinul drept un „referendum pentru rămânerea României în Uniunea Europeană”.

Muraru a afirmat că a votat împotriva transformării României într-o „gubernie rusească” și pentru a preveni reabilitarea ideologiei legionare, menționând explicit numele lui Corneliu Zelea Codreanu și Horia Sima. De asemenea, a subliniat că miza votului depășește preferințele pentru un anumit candidat și vizează menținerea țării în NATO și UE.

„Aceste alegeri sunt un referendum pentru rămânerea României în Uniunea Europeană. Am votat pentru ca România să nu devină gubernie rusească. Am votat pentru ca legionarismul să nu devină materie obligatorie în învăţământ. Am votat pentru ca Zelea Codreanu şi Horia Sima să nu conducă România. Am votat pentru ca sacrificiile românilor făcute în ultimii 35 de ani să nu fie în zadar şi să păstrăm România şi Europa şi în NATO. Acum nu mai vorbim de candidaţii preferaţi, ci despre un referendum pentru rămânerea ţării în UE”, a transmis acesta.

Fost consilier guvernamental pe probleme de antisemitism și xenofobie, Muraru a avut constant poziții critice față de derapajele extremiste din spațiul politic și mediatic românesc.

Update Klaus Iohannis a votat

Alegeri prezidențiale 2025. Fostul președinte Klaus Iohannis a votat duminică, 18 mai, la Sibiu, alături de soția sa, Carmen Iohannis, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. El a declarat că miza scrutinului este direcția pe care România o va urma în următorii ani și a subliniat importanța continuării parcursului occidental al țării.

Iohannis a amintit că în ultimul deceniu PIB-ul României s-a dublat, iar veniturile au crescut, chiar dacă nu toți românii au beneficiat în mod egal.

„Votul de azi este extrem de important, de fiecare data când votam este important. Nu votam doar cu o persoană sau partid, votăm cu direcția pe care România o va lua in anii care urmează. Am avut noroc și am și muncit în ultimii 10 ani, dacă ne uităm la datele economice, PIB-ul s-a dublat, este enorm. Venitul mediu s-a majorat semnificativ, din păcate nu toți au beneficiat de această creștere. În ansamblu, României i-a mers bine. România este în momentul acesta o țară respectată în UE și în lume. Eu cred că acest parcurs trebuie continuat”, a declarat Klaus Iohannis.

Fostul președinte a adăugat că „locul României este clar în UE, valorile României sunt din Vest”. El a avertizat că o eventuală schimbare de direcție ar putea însemna izolare și pierderea stabilității economice.

„Asta este lumea noastră și nu alta. Ar fi mare păcat să dăm cu piciorul acestor realizări care sunt ale României. Aceste alegeri pot fi pentru a continua un lucru bun. Alternativa ar fi tristă, ar fi izolare, ar fi pierderea bunăstării, câtă avem. Ați văzut, după primul tur, am pierdut miliarde, s-a prăbușit cursul leu-euro”, a mai spus acesta.

Update Cătălin Drulă a votat

Fostul președinte al Uniunii Salvați România (USR), Cătălin Drulă, a transmis într-un mesaj publicat pe Facebook că și-a exprimat votul în favoarea unei Europe unite și a unei direcții pentru România bazate pe speranță.

„Am dat un vot pentru Europa, pentru o direcţie a României care e construită pe speranţă, pe bunătate, pe înţelegere faţă de toţi românii, pentru că pe ură şi pe furie, oricât de justificată ar fi, niciodată nu s-a construit ceva bun. Mai ales când este manipulată şi instrumentată de personaje cinice în politică”, a precizat Drulă.

Drulă susține că România trebuie să reconstruiască relația de încredere dintre cetățeni.

„Nu avem nevoie de o Românie împărţită, dezbinată, avem nevoie să fim uniţi, să ne regăsim unii pe alţii, să avem încredere şi politicienii să dovedească faptul că merită această încredere, să ofere rezultate pentru comunităţile lor, oamenii să vadă că există pasiune pentru a face schimbare în bine, că deşi se pot face şi greşeli, oamenii politici înţeleg responsabilitatea de oameni de stat pe care o au”, precizează deputatul USR.

Update Tánczos Barna a votat

Ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, a declarat duminică, după vot, că a ales o țară în care minoritatea maghiară își poate folosi limba maternă fără frică și unde comunitatea se simte protejată. El a subliniat importanța unui viitor economic stabil și european, susținând o echipă capabilă să scoată România din criză.

„Este un moment de răscruce pentru societatea din România, este un moment de răscruce pentru România. Îi îndemn pe toţi cetăţenii să iasă la vot, să nu lăsăm ca această decizie crucială care ne priveşte să fie luată fără noi. Este un moment în care toţi trebuie să ne aducem aportul la această decizie şi să fim alături de echipa care poate să aducă un viitor prosper, predictibil, european pentru această ţară”, a afirmat ministrul.

UPDATE Traian Băsescu a votat duminică în turul al doilea al prezidențialelor, numind ziua un moment crucial pentru direcția geopolitică a țării

„O politică a Moscovei care constant, prin vectori de imagine sau analişti, au blamat ultimii 20 de ani. O să spun că nu-s buni.

Adică sunt exact anii când am fost în NATO şi în Uniunea Europeană. Probabil că astăzi se va pronunţa poporul dacă a fost bine sau nu. (…)

Dacă opţiunea va fi pro-Moscova se va vota un candidat, dacă opţiunea va fi pro-euroatlantică se va vota alt candidat. Asta e tot. E o zi decisivă”, a declarat fostul președinte al României la Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” din Bucureşti.

Update Daniel Băluță a votat

Daniel Băluță a subliniat impactul pozitiv al fondurilor europene asupra calității vieții în Sectorul 4 și a făcut un apel la responsabilitate civică

„Primul lucru, extrem de important, este acela că această comunitate a locuitorilor Sectorului 4 s-a schimbat fundamental în ultimii ani, grație eforturilor pe care Uniunea Europeană le-a făcut pentru România. Calitatea vieții, prosperitatea oamenilor este, indubitabil, schimbată”, a spus Băluță, la ieșirea de la urne.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a votat la Academia de Poliție din București și a transmis un mesaj clar privind opțiunea sa.

„Votul de astăzi este despre noi toți și despre fiecare dintre noi. Ce fel de țară ne dorim? Ce valori avem? Cum recâștigăm încrederea, speranța și unitatea? De mâine, e important să ne reamintim că valorile care ne-au unit mereu sunt mai importante decât părerile care ne despart vremelnic.
Eu am ales România democratică, dezvoltată și demnă. Mergeți la vot și alegeți pentru viitorul țării noastre. Dumnezeu să ne dea gândul cel bun”, a declarat Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook.

UPDATE. Kelemen Hunor a votat alegerea cea mai bună pentru România

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a votat și el, exprimându-și speranța pentru un viitor european al țării.

„Am votat pentru acel candidat care în percepţia mea este opţiunea bună, este alegerea bună pentru România, pentru comunitatea maghiară şi pentru anii care urmează. Îi rog pe toţi cei care n-au fost la vot, care se mai gândesc, să meargă, să voteze pentru viitorul fiecărui om, fiecărei familii, pentru viitorul copiilor şi nepoţilor şi să nu lăsaţi să decidă alţii în locul vostru.”

UPDATE:  Marius Lulea (AUR) a votat

Marius Lulea votat duminică, transmițând un mesaj de încredere și schimbare.

„Am venit cu speranță și încredere că lucrurile se vor schimba, că toate cele rele care s-au petrecut în ultimii 35 de ani se opresc. Românii au nevoie de speranță, au nevoie să fie uniți, trebuie să oprim dezbinarea care există astăzi în societate, și avem nevoie de un președinte care să fie capabil să construiască echipe, să fie capabil să ne reprezinte demn în spațiul european, care să se lupte pentru interesele noastre.”, a declarat acesta.

UPDATE: Premierul interimar Cătălin Predoiu a votat

Alegeri prezidențiale 2025  Premierul interimar Cătălin Predoiu a declarat că a votat duminică pentru o Președinție care să întărească poziția României pe plan internațional și să sprijine dezvoltarea parteneriatelor euroatlantice.

„Am votat având în vedere locurile de muncă, investițiile și bunăstarea cetățenilor români. De asemenea, am votat pentru o Președinție care să consolideze și să promoveze rolul României în lume, în Uniunea Europeană, și să întărească parteneriatele noastre euroatlantice. Votul meu a fost pentru o Președinție care să ne reprezinte cu mândrie în lume, una de care să nu ne fie rușine, ci de care să fim mândri cu toții”, a spus Cătălin Predoiu după ce a votat la o secție din Capitală.

Știrea inițială

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a votat

Alegeri prezidențiale 2025 Preşedintele interimar Ilie Bolojan a făcut declaraţii duminică dimineaţă, după ce a votat în turul II al alegerilor prezidenţiale din mai 2025, la Şcoala Nr. 150 din Capitală. „Preşedintele care va fi ales nu va putea face totul, dar va putea multe pentru o ţară pe care să te poţi baza”, a spus Bolojan la ieşirea de la urne.

„Astăzi am votat cu conştiinţa faptului că acest vot are o importanţă majoră. Decizia pe care o vor lua cetăţenii va afecta nu doar direcţia în care va evolua ţara în următorii 5 ani, ci va lăsa urme asupra vieţilor generaţiilor viitoare. Preşedintele ales nu va putea rezolva toate problemele, dar va putea contribui semnificativ la consolidarea unei ţări de încredere, capabile să depăşească crizele economice şi să redobândească încrederea şi speranţa. Începând de săptămâna viitoare, preşedintele ales va putea implementa aceste schimbări cu onestitate, bun simţ şi responsabilitate faţă de ţara noastră. Vă îndemn să vă folosiţi de dreptul de a vota, un drept câştigat cu mult efort. Astăzi, mai mult ca oricând, destinul ţării depinde de alegerea voastră. Votaţi în acord cu propria conştiinţă!”, a adăugat Ilie Bolojan.

Alegeri prezidențiale 2025

Votul pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a început duminică, la ora 7:00, în ţară. În schimb, românii din străinătate au început să voteze joi, la ora 22:00, ora României, odată cu deschiderea secţiei din Auckland, Noua Zeelandă. Procesul de votare în afacerea ţării se va încheia duminică, la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 în România.

De asemenea, votul la secţiile din ţară şi din străinătate poate fi prelungit pentru persoanele aflate la rând în momentul închiderii urnelor.