Așadar, cancelarul german a subliniat că securitatea în Europa poate fi garantată doar prin cooperare transatlantică.

„Sunt ferm convins că este vorba despre întărirea cooperării transatlantice şi a NATO”, a declarat Olaf Scholz la evenimentul WDR Europaforum, conform dpa.com

Olaf Scholz vrea să fie întărită cooperarea europeană în ce priveşte producerea de arme

De asemenea, cancelarul german a adăugat că este necesar ca mai întâi să fie întărită cooperarea europeană în ce priveşte producerea de arme pentru a creşte eficienţa.

În schimb, Ursula Von der Leyen a sprijinit ideea unei „armate de europeni”.

„Nu puţine state membre sunt în NATO, desigur. Este bine că avem NATO. Dar NATO nu este peste tot. Şi există, cu siguranţă, scenarii în care este nevoie de Uniunea Europeană. Iar atunci, trebuie să fim într-o poziţie de a acţiona activ de asemenea”, a declarat președintele Comisiei Europene, care a fost și ministru al Apărării în Germania.

Aceasta a spus și că marea întrebare este cine ar lua decizia de desfăşurare a unei armate europene.

Trebuie să existe multe discuţii pe această temă”, a spus Von der Leyen.

Von der Leyen a mai declarat că are un mare respect faţă de responsabilitatea pe care şi-o asumă bărbaţii şi femeile atunci când sunt trimişi în zone de criză.

„Aceasta trebuie suportată la nivelul european, dar şi la nivelul naţional, pentru că poate fi o chestiune de viaţă şi de moarte. Astfel de idei trebuie să fie rafinate şi aprofundate, dar direcţia este corectă”, a adăugat Von der Leyen.

Olaf Scholz a „erupt ca un vulcan” în timpul unui eveniment public

Potrivit presei germane, Olaf Scholz, cancelarul federal al Germaniei, „a erupt ca un vulcan” în timpul unui eveniment public.

Oficialul european și-a pierdut cumpătul în momentul în care nemții l-au criticat din cauza ajutorul oferit armatei Ucrainei, acuzându-l că este un iubitor de război.

„Scholz este ca un vulcan. El erupe rar, dar când o face, încep să sară scântei”, scrie într-un articol publicat, luni, de ziarul de centru-stânga din Germania – Süddeutsche Zeitung.

În timpul evenimentului „Festivalul Europei”, zeci de protestatari germani l-au huiduit şi ironizat pe Olaf Scholz din cauza ajutorului oferit armatei Ucrainei, strigând „Iubitorilor de război” şi „Pace fără arme”.

Unii dintre ei purtau tricouri cu mesaje anti-vaccin, iar alţii agitau un steag albastru cu un porumbel alb, un simbol al mişcării antinucleare din Germania de Vest din anii 80, relatează sursa citată anterior.

La un moment dat, Olaf Scholz a răbufnit de furie.

„În primul rând: iubitori de război. Putin este cel care iubeşte războiul. A invadat Ucraina cu 200.000 de soldaţi, a mobilizat mult mai mulţi şi a riscat vieţile propriilor cetăţeni pentru un vis imperialist. Putin vrea să distrugă Ucraina. Preşedintele Rusiei a ucis mulţi ucraineni, inclusiv copii şi bătrâni. Asta este crimă. Pacea şi libertatea sunt atacate în acest război”, a strigat el, ţinând microfonul cu ambele mâini.