Olaf Scholz „a erupt ca un vulcan”, după ce a fost acuzat că este un iubitor de război

„Scholz este ca un vulcan. El erupe rar, dar când o face, încep să sară scântei”, scrie într-un articol publicat, luni, de ziarul de centru-stânga din GermaniaSüddeutsche Zeitung.

În timpul evenimentului „Festivalul Europei”, zeci de protestatari germani l-au huiduit şi ironizat pe Olaf Scholz din cauza ajutorului oferit armatei Ucrainei, strigând „Iubitorilor de război” şi „Pace fără arme”. Unii dintre ei purtau tricouri cu mesaje anti-vaccin, iar alţii agitau un steag albastru cu un porumbel alb, un simbol al mişcării antinucleare din Germania de Vest din anii 80, relatează sursa citată anterior.

La un moment dat, Olaf Scholz a răbufnit de furie.

„În primul rând: iubitori de război. Putin este cel care iubeşte războiul. A invadat Ucraina cu 200.000 de soldaţi, a mobilizat mult mai mulţi şi a riscat vieţile propriilor cetăţeni pentru un vis imperialist. Putin vrea să distrugă Ucraina. Preşedintele Rusiei a ucis mulţi ucraineni, inclusiv copii şi bătrâni. Asta este crimă. Pacea şi libertatea sunt atacate în acest război”, a strigat el, ţinând microfonul cu ambele mâini.

Olaf Scholz este cunoscut pentru modul său concis şi reţinut de a vorbi în spațiul public. În trecut, el a ridicat tonul în momente strategice, la evenimente de campanie sau la dezbateri politice în Bundestag.

Cea mai mare prioritate a lui Olaf Scholz este de a sprijini Ucraina

Cu câteva zile înainte de acest incident, cancelarul federal al Germaniei a zis că cea mai mare prioritate este aceea de a sprijini Ucraina. Acesta a subliniat că orice viitoare garanţii occidentale pentru Ucraina trebuie să difere de statutul de membru NATO.

,,Dată fiind situaţia actuală, nu este vorba despre aderare… Cu toţii trebuie să ne concentrăm pe cum putem să sprijinim Ucraina individual”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc după încheierea Summitului Comunităţii Politice Europene (CPE) de lângă Chişinău.

Întrebat de jurnaliștii prezenți despre posibilele garanţii de securitate care ar putea fi furnizate Ucrainei, Olaf Scholz a afirmat: „Trebuie să fie concepute într-un asemenea mod încât să asigure Ucrainei securitatea de care are nevoie în contextul pericolului de a fi atacată şi să stabilizeze ţara în acelaşi timp (…)”