“În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă majoră în cinci sectoare ale frontului în direcţia sudului regiunii Donețk. Inamicul nu şi-a atins scopul, nu a reuşit”, a transmis instituția.

Moscova susține că a respins o ofensivă majoră a ucrainenilor

Potrivit Ministerului rus al Apărării, la ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane cu tancuri.

Instituția a postat de Telegram un video care arată așa-zise vehicule blindate ucrainene filmate din aer, distruse de forțele ruse. Ministerul susține că forţele ruse au ucis 250 de soldaţi ucrainen şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate, relatează Reuters.

Autoritățile ucrainene încă nu au comentat în legătură cu afirmațiile Moscovei. Kievul susține de câteva luni că pregătește o contraofensivă majoră.

Kievul ar fi respins un atac cu rachete al rușilor

Pe de altă parte, oficiali militari ucraineni susțin că tot duminică, Rusia a lansat un nou atac aerian asupra Kievului. Cu toate acestea, sistemele de apărare au interceptat și respins cu succes toate rachetele și dronele care se apropiau de capitala ucraineană.

Serghei Popko, șeful administrației militare, a declarat duminică dimineață pe Telegram că, pe baza informațiilor preliminare, capitala nu a fost lovită de nicio țintă aeriană. El a subliniat că sistemul de apărare antiaeriană a distrus cu succes tot ceea ce se apropia de oraș, chiar și la o distanță considerabilă.

Aceste informații nu au putut fi verificate în mod independent de către Reuters.

Începând din luna mai, Rusia a desfășurat mai multe atacuri nocturne asupra Kievului, în timp ce forțele ucrainene se pregătesc pentru o contraofensivă crucială de recuperare a teritoriilor pierdute. Oficialii ucraineni consideră că aceste atacuri au ca scop provocarea de suferințe psihologice asupra civililor.

Potrivit martorilor intervievați de Reuters, mai multe explozii au fost auzite în regiunea Kievului, dar nu și în interiorul orașului, ceea ce sugerează că sistemele de apărare aeriană au interceptat cu succes țintele primite.

Ca măsură de precauție, întreaga țară a Ucrainei a fost plasată în alertă antiaeriană timp de aproape trei ore.

Pe platformele de socializare ucrainene circulă rapoarte neverificate despre explozii auzite în Krivoi Rog, situat în sudul Ucrainei, în apropiere de orașul central Kropyvnitskyi, precum și în regiunea Sumy din nord-estul țării. Cu toate acestea, până în acest moment nu au fost publicate informații oficiale cu privire la aceste incidente.