Lisa, o fetiță de numai 2 anișori, care a fost ucisă în timpul nopţii în Dnipro, este unul dintre cei cel puţin 500 de copii care au fost ucişi în timpul invaziei, potrivit lui Volodimir Zelenski, scrie SkyNews.

Preşedintele a făcut publice cifrele după descoperirea cadavrului ei, spunând că Rusia a luat viaţa viitorilor „erudiţi, artişti şi campioni ai sportului”.

„Armele ruseşti şi ura… continuă să ia şi să distrugă viaţa copiilor ucraineni în fiecare zi”, a spus el.

A fost imposibil de stabilit numărul exact al victimelor copiilor din cauza ostilităţilor în desfăşurare, a spus preşedintele.

„Toată Ucraina, tot poporul nostru, toţi copiii noştri trebuie să fie eliberaţi de teroarea rusă”. Alţi cinci copii au fost răniţi în atacul de la Dnipro.

Adăposturile antiaeriene verificate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca adăposturile antiaeriene să fie verificate. Cerința s-a vine după ce o fetiță de nouă ani, mama ei și o altă femeie au murit în urma căderii unor resturi de rachetă. Acestea au vrut să se ascundă într-un adăpost antiaerian, însă era închis.

În discursul său de vineri seară, președintele Volodimir Zelenski și-a informat concetățenii că a inițiat o inspecție a tuturor adăposturilor antiaeriene din Ucraina.

Această acțiune are loc în urma unui incident tragic petrecut joi la Kiev, unde trei persoane și-au pierdut viața în timpul unui atac rusesc, după ce nu au reușit să găsească un adăpost accesibil.

„Am avut o întâlnire cu Consiliul Naţional de Securitate. Sunt probleme urgente de securitate. Există, evident, o reacţie puternică la decesele din Kiev din cauza adăpostului închis. Am dat ordine de a fi inspectate structurile de protecţie din Kiev şi din întreaga ţară. Miniştrii Kamîşin şi Klîmenko sunt responsabili”, a declarat Volodimir Zelenski, referindu-se la ministrul industriilor strategice şi, respectiv, ministrul de Interne.

Volodimir Zelenski l-a criticat din nou pe primarul Kievului

„Din păcate, chiar şi astăzi, după atâta timp, locuitorii din Kiev continuă să publice informaţii despre inaccesibilitatea adăposturilor. Nu doar despre adăposturile închise, ci şi despre intrările sudate în adăposturi, despre absenţa adăposturilor în unele părţi ale oraşului”, mai spune președintele ucrainean.

Președintele Volodimir Zelenski a subliniat gravitatea acestei neglijențe, subliniind că nicio scuză nu poate justifica astfel de deficiențe. Aceste remarci indică o divizare tot mai mare între președinte și primarul Kievului, Vitali Klicko, președintele criticându-l anterior pe primar pentru guvernarea inadecvată în ocazii separate.

Joi, o tragedie a avut loc la Kiev, unde o fetiță de nouă ani, mama ei și o altă femeie au murit în urma căderii unor resturi de rachetă. Acestea s-au grăbit să se refugieze într-un adăpost, dar l-au găsit închis. Ca răspuns, poliția a arestat patru persoane în cadrul unei anchete privind incidentul. Ministerul de Interne, prin intermediul unei declarații pe Telegram, a indicat că trei dintre ele ar putea fi acuzate de neglijență.