Sâmbătă, ministrul ucrainean de Interne, Igor Klimenko, a dezvăluit că a avut loc o inspecție cuprinzătoare a peste 4.800 de adăposturi antiaeriene din Ucraina, descoperind că aproximativ 20 la sută dintre acestea sunt improprii pentru utilizare.

Potrivit lui Klimenko, din totalul de peste 4.800 de adăposturi, 252 au fost închise și 893 au fost considerate improprii pentru utilizare. În plus, Klimenko a declarat că există planuri pentru viitoarele inspecții ale adăposturilor antiaeriene.

Președintele Zelenski l-a criticat pe primarul Kievului

„Din păcate, chiar şi astăzi, după atâta timp, locuitorii din Kiev continuă să publice informaţii despre inaccesibilitatea adăposturilor. Nu doar despre adăposturile închise, ci şi despre intrările sudate în adăposturi, despre absenţa adăposturilor în unele părţi ale oraşului”, mai spune președintele ucrainean.

Președintele Volodimir Zelenski a subliniat gravitatea acestei neglijențe, subliniind că nicio justificare nu poate scuza astfel de deficiențe. Aceste remarci semnifică o divizare tot mai mare între președinte și primarul Kievului, Vitali Kliciko, în condițiile în care președintele l-a criticat anterior pe primar pentru guvernarea ineficientă în mai multe rânduri.

Trei persoane au decedat după ce adăpostul antiaerian unde voiau să se ascundă era închis

La Kiev, un incident devastator a avut loc joi, soldat cu moartea nefericită a unei fetițe de nouă ani, a mamei sale și a unei alte femei din cauza căderii unor resturi de rachete. În mod tragic, când s-au refugiat într-un adăpost, au descoperit că acesta era închis. Ca răspuns la acest incident, poliția a reținut patru persoane în cadrul unei anchete în curs de desfășurare. Ministerul de Interne, prin intermediul unei declarații pe Telegram, a indicat că trei dintre persoanele arestate ar putea fi acuzate de neglijență.

În cadrul unei reuniuni a comitetului local care a avut loc vineri, Vitali Kliciko, primarul Kievului și fost campion de box, și-a recunoscut responsabilitatea personală pentru situația de față. Cu toate acestea, el a îndreptat, de asemenea, vina către alții, în special către aliații președintelui Zelensky. Kliciko a criticat distribuirea fondurilor pentru adăposturile din cartierele Kievului, care sunt supravegheate predominant de membri ai partidului Servitorul Poporului al președintelui Zelensky, descriind-o ca fiind „extrem de nesatisfăcătoare”.