În discursul său de vineri seară, președintele Volodimir Zelenski și-a informat concetățenii că a inițiat o inspecție a tuturor adăposturilor antiaeriene din Ucraina. Această acțiune are loc în urma unui incident tragic petrecut joi la Kiev, unde trei persoane și-au pierdut viața în timpul unui atac rusesc, după ce nu au reușit să găsească un adăpost accesibil.

„Am avut o întâlnire cu Consiliul Naţional de Securitate. Sunt probleme urgente de securitate. Există, evident, o reacţie puternică la decesele din Kiev din cauza adăpostului închis. Am dat ordine de a fi inspectate structurile de protecţie din Kiev şi din întreaga ţară. Miniştrii Kamîşin şi Klîmenko sunt responsabili”, a declarat Volodimir Zelenski, referindu-se la ministrul industriilor strategice şi, respectiv, ministrul de Interne.

Volodimir Zelenski l-a criticat din nou pe primarul Kievului

„Din păcate, chiar şi astăzi, după atâta timp, locuitorii din Kiev continuă să publice informaţii despre inaccesibilitatea adăposturilor. Nu doar despre adăposturile închise, ci şi despre intrările sudate în adăposturi, despre absenţa adăposturilor în unele părţi ale oraşului”, mai spune președintele ucrainean.

Președintele Volodimir Zelenski a subliniat gravitatea acestei neglijențe, subliniind că nicio scuză nu poate justifica astfel de deficiențe. Aceste remarci indică o divizare tot mai mare între președinte și primarul Kievului, Vitali Klicko, președintele criticându-l anterior pe primar pentru guvernarea inadecvată în ocazii separate.

Joi, o tragedie a avut loc la Kiev, unde o fetiță de nouă ani, mama ei și o altă femeie au murit în urma căderii unor resturi de rachetă. Acestea s-au grăbit să se refugieze într-un adăpost, dar l-au găsit închis. Ca răspuns, poliția a arestat patru persoane în cadrul unei anchete privind incidentul. Ministerul de Interne, prin intermediul unei declarații pe Telegram, a indicat că trei dintre ele ar putea fi acuzate de neglijență.

Aceste decese au stârnit indignarea publicului și au obținut angajamente din partea președintelui Zelensky pentru o reacție severă și decisivă.

Vitali Kliciko și-a asumat o oarecare responsabilitate pentru cele întâmplate

În timpul unei reuniuni a comitetului local de vineri, Vitali Kliciko, fostul campion de box devenit primar, și-a recunoscut partea sa de responsabilitate pentru această situație. Cu toate acestea, el a dat vina și pe alții, în special pe aliații președintelui. Kliciko a criticat alocarea fondurilor pentru adăposturile din cartierele Kievului, care sunt supravegheate predominant de membri ai partidului Servitorul Poporului al președintelui Zelenski, considerând-o „extrem de nesatisfăcătoare”.

El a subliniat că administrația militară a orașului funcționează sub conducerea unei persoane numite de președinte. Kliciko a subliniat necesitatea unei responsabilități colective și echitabile, exprimându-și posibilitatea de a pleda pentru demiterea șefilor de district după revizuirea cheltuielilor pentru întreținerea adăposturilor. El a subliniat că districtele din capitală nu ar trebui să fie tratate ca entități separate în care este tolerată neglijența în îndeplinirea îndatoririlor, declarându-și intoleranța față de „sabotaj”. Aceste informații au fost raportate de Reuters.

Zelenski și Kliciko au mai avut dispute

Într-un dezacord anterior, Zelenski a criticat prestația lui Klichicko din noiembrie în ceea ce privește înființarea unor facilități de urgență pentru a ajuta persoanele fără electricitate și încălzire.

În schimb, având în vedere numărul semnificativ de atacuri rusești îndurate de Ucraina, în special de Kiev, în ultima lună, Zelenski a menționat că la reuniunea de securitate de vineri au fost abordate și aspectele specifice sistemului de apărare aeriană. Subliniind importanța unui sprijin consistent, Zelenski a declarat că apărarea aeriană a Ucrainei ar trebui să primească în mod regulat toate resursele necesare, subliniind nevoia specială de rachete Patriot și de alte muniții moderne.

Atenție semnificativă către linia întâi

Zelenski s-a adresat, de asemenea, poporului ucrainean, subliniind că o atenție semnificativă este îndreptată către linia întâi, în special în zonele cele mai dificile. Cu toate acestea, el s-a abținut să ofere detalii specifice cu privire la aceste eforturi. În așteptarea unei contraofensive anticipate, Zelenski a dezvăluit că se ia în considerare pregătirea unor noi brigăzi de luptă, cu scopul de a consolida forțele din regiunile de nord până în cele de sud ale țării.

„Ca întotdeauna, pregătim noutăţi şi decizii care vor face ca Ucraina şi ucrainenii să fie şi mai puternici”, a mai spus Zelenski, din nou fără a da detalii, dar încheindu-şi discursul, ca de obicei, cu mulţumiri pentru soldaţii care apără Ucraina.