Rusia a declanșat în cursul nopții un atac aerian major asupra Kievului, care a ucis cel puțin o persoană, au declarat oficialii.

Sistemele de apărare antiaeriană au doborât cel puțin 40 de drone care se îndreptau spre Kiev, iar căderea de resturi a ucis un bărbat de 41 de ani și a rănit o femeie de 35 de ani în oraș, a declarat primarul Vitali Klitschko.

„Unităţile de apărare aeriană au distrus deja peste 20 (de drone) care avansează asupra Kievului. Cu toate acestea, un nou val de drone se îndreaptă spre capitală. Staţi în siguranţă”, a declarat Vitali Klitchko pe Telegram.

Ucraina sărbătorește Ziua Kievului

Atacurile dinaintea zorilor au avut loc în ultima duminică din luna mai, când capitala sărbătorește Ziua Kievului, aniversarea fondării sale oficiale în urmă cu 1.541 de ani. Ziua este marcată în mod obișnuit prin târguri stradale, concerte live și expoziții speciale la muzee – planuri pentru care au fost făcute și în acest an, dar la o scară mai mică.

„Istoria Ucrainei este un iritant de lungă durată pentru rușii nesiguri”, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, pe canalul său Telegram.

Mai multe cartiere din Kiev, de departe cel mai mare oraș ucrainean, cu o populație de aproximativ 3 milioane de locuitori, au avut de suferit în atacurile din timpul nopții, au declarat oficialii, inclusiv cartierul istoric Pecherskyi.

Martorii Reuters au declarat că, în timpul alertelor de raid aerian care au început la scurt timp după miezul nopții, mulți oameni au stat în picioare pe balcoanele lor, unii strigând ofensive la adresa președintelui rus Vladimir Putin și sloganuri de tipul „Glorie apărării aeriene”.

Rusia a intensificat atacurile

În contextul în care se prefigurează o contraofensivă ucraineană după 15 luni de război, Rusia a intensificat luna aceasta, după o pauză de aproape două luni, atacurile cu rachete și drone, vizând instalații militare și provizii. Valurile de atacuri au loc acum de mai multe ori pe săptămână.

Oficialii orașului au declarat duminică dimineața că sistemele de apărare au doborât cel puțin 40 de drone care se îndreptau spre capitală, în timp ce administrația militară a Kievului a declarat că cel puțin două persoane au fost rănite în atacul asupra orașului.

Șeful administrației civile și militare locale, Serhii Popko, a declarat vineri că au avut loc 13 atacuri în cursul lunii.

În ultimele săptămâni, rapoartele privind atacurile cu drone în Rusia s-au înmulțit, de asemenea, de obicei în regiunile de la granița cu Ucraina. Sâmbătă, bombardamentele din aceste zone au ucis două persoane, au declarat autoritățile regionale.

Moscova a acuzat Kievul – și pe susținătorii săi occidentali – pentru numărul tot mai mare de atacuri și operațiuni de sabotaj, inclusiv asupra Kremlinului, dar Ucraina a negat implicarea, transmite The Guardian.