Potrivit prim-ministrului rus Mihail Mișustin, aproximativ 1,5 milioane de persoane care locuiesc în regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson au primit cetățenia rusă. Aceste regiuni au fost ocupate de Rusia în urma invaziei sale în Ucraina în luna februarie a anului precedent, iar anexarea a fost declarată în septembrie, în ciuda faptului că forțele rusești nu exercitau un control deplin asupra lor.

Este important de remarcat faptul că recentele anexări de către Rusia a teritoriului ucrainean, inclusiv a peninsulei Crimeea în 2014, nu au fost recunoscute la nivel internațional.

Putin a semnat o lege care permite alegeri și deportări în regiunile ucrainene anexate

Anterior, în conformitate cu legislația rusă, era interzisă organizarea de referendumuri și alegeri în regiunile în care fusese impusă legea marțială. Cu toate acestea, luni, președintele rus Vladimir Putin a semnat un proiect de lege care permite organizarea de alegeri în regiunile din Ucraina în care a fost declarată legea marțială. Aceste regiuni includ cele patru zone pe care Rusia le-a anexat.

În plus, legislația permite „relocarea” persoanelor, ceea ce implică o potențială deportare forțată a rezidenților ucraineni din regiunile care se află parțial sub controlul Moscovei, și anume Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia.

Într-o evoluție anterioară, în aprilie, președintele Putin a emis un decret care a facilitat dobândirea cetățeniei ruse pentru persoanele care locuiesc în aceste zone. Cu toate acestea, decretul a permis, de asemenea, deportarea persoanelor care au ales să nu obțină pașapoarte rusești.

Proiectul de lege a fost promulgat împreună cu un alt act legislativ

Anterior, legislația rusă interzicea desfășurarea de referendumuri, alegeri pentru autoritățile de stat și administrația locală în aceste teritorii. Cu toate acestea, în conformitate cu noua legislație, Comitetul Electoral Central are autoritatea de a stabili dacă trebuie organizate alegeri în întreaga regiune sau în anumite părți, în urma consultărilor cu Ministerul Apărării și Serviciul Federal de Securitate.

În același timp, proiectul de lege a fost promulgat împreună cu un alt act legislativ care a introdus posibilitatea reținerilor administrative de până la 30 de zile pentru persoanele care încalcă restricțiile implementate în zonele în care a fost declarată legea marțială.