Obligatoriu pentru cei care au colesterol mare. Medicația este o modalitate. Cu toate acestea, Dr. Patrick Kee, medic cardiolog la Vital Heart & Vein din Houston, susține că modificările stilului de viață sunt cruciale, indiferent dacă luați, sau nu, medicamente pentru colesterol.
„Chiar și mici ajustări ale dietei pot duce la beneficii clinice semnificative dacă sunt menținute în timp, subliniind impactul autoîngrijirii în gestionarea colesterolului ridicat și reducerea riscului unor viitoare atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale”, explică Dr. Kee, conform parade.com.
Obligatoriu pentru cei care au colesterol mare
Diverși factori pot complica efectuarea unor mici modificări ale dietei și este posibil să consumați, în mod involuntar, alimente nesănătoase pentru inimă. Cardiologii împărtășesc un obicei de care trebuie să vă dezobișnuiți, dacă aveți colesterol mărit. Cardiologii îndeamnă persoanele cu colesterol mare să nu ignore consumul de grăsimi saturate.
„Observăm o creștere semnificativă a riscului de boli de inimă odată cu consumul ridicat de grăsimi saturate”, avertizează Dr. Bradley Serwer, cardiolog, director medical la VitalSolution,.
Într-adevăr, cercetările sugerează că grăsimile saturate sunt mai susceptibile să afecteze nivelul colesterolului decât colesterolul alimentar, deși acest lucru poate varia de la o persoană la alta. Nu toate grăsimile sunt rele – grăsimile mononesaturate și polinesaturate, care rămân lichide la temperatura camerei, pot avea beneficii pentru sănătatea inimii.
Grăsimile saturate, care se solidifică la temperatura camerei, pot prezenta riscuri
Cu toate acestea, grăsimile saturate, care se solidifică la temperatura camerei, pot prezenta riscuri, cu șanse mai mari de a dezvolta colesterol mare.
„Grăsimile saturate, care se găsesc de obicei în produsele de origine animală, precum carnea roșie și lactatele integrale, influențează ficatul să producă niveluri mai ridicate de colesterol LDL – „rău” – în sânge”, explică Dr. Bhavna Suri, cardiolog la Manhattan Cardiology din New York.
„Colesterolul LDL circulă în sânge și se poate lipi de pereții arterelor, formând placă. În timp, această placă îngustează arterele, o afecțiune numită ateroscleroză, și crește riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale”, adaugă el.
Din acest motiv, Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea consumului de grăsimi saturate la mai puțin de 6% din caloriile zilnice.
De ce este dificil să monitorizezi grăsimile saturate
Limitarea aportului de grăsimi saturate este dificilă, chiar dacă ai primit recomandare de la medic.
„Controlul aportului de grăsimi saturate este o provocare pentru multe persoane din cauza prevalenței lor într-o gamă largă de alimente, inclusiv multe opțiuni de fast-food, adesea fără o etichetare evidentă”, spune el.
Dr. Kee adaugă că axarea pe macronutrienți – în special proteine – poate determina oamenii să opteze pentru alimente bogate în grăsimi saturate. De exemplu, carnea roșie este o sursă „excelentă” de proteine și grăsimi saturate.
„Stilul de viață, precum constrângerile de timp, îi determină adesea pe indivizi să opteze pentru alimente pre-preparate, bogate în grăsimi saturate, zaharuri adăugate și sodiu”, spune el.