Un medic cardiolog explică de ce untul poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Cât de sănătos este consumul de unt

El susține că este important să se facă distincția între nivelurile de colesterol din sânge și colesterolul alimentar din alimente, cum ar fi cel din unt sau ouă.  Nivelurile de colesterol din sânge ajută la prezicerea riscului de boli de inimă.

Nivelurile sănătoase de colesterol total ar trebui să fie sub 200 mg/dl, în timp ce colesterolul mare este definit ca un nivel total de colesterol de 240 mg/dl sau mai mare. Orice valoare situată între aceste două valori înseamnă că sunteți expus riscului.

Există două tipuri de colesterol din sânge: lipoproteinele cu densitate mică (LDL), cunoscute și sub denumirea de colesterol „rău”, și lipoproteinele cu densitate mare (HDL), cunoscute sub denumirea de colesterol „bun”. Când LDL este ridicat, acesta acumulează placă pe pereții arterelor, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă. Pe de altă parte, colesterolul HDL joacă un rol cheie în susținerea sănătății inimii, scrie eatingwell.

Și unt și dietă sănătoasă?

Alimente precum untul, ouăle și crustaceele conțin colesterol. Cu toate acestea, cercetările au arătat că colesterolul pe care îl obțineți din alimente are un efect redus asupra colesterolului din sânge. Prin urmare, nu este considerat un nutrient îngrijorător de către Ghidurile Dietetice pentru Americani.

Untul poate fi consumat cu moderație

Deși colesterolul alimentar nu crește nivelul colesterolului din sânge, s-a demonstrat că untul conține grăsimi saturate, care pot crește colesterolul LDL. Totuși, asta nu înseamnă că untul trebuieexclus.

„Untul poate fi consumat cu moderație, concentrându-se în același timp pe consumul mai multor grăsimi nesaturate din fructe, nuci și semințe”, spune Mozaffarian. „Grăsimile nesaturate au efecte pozitive asupra nivelului de colesterol din sânge și reduc riscul de boli de inimă”, explică el.

O lingură de unt are peste 7 grame de grăsimi saturate

Ghidul alimentar pentru americani din 2020-2025 recomandă adulților să își limiteze aportul de grăsimi saturate la mai puțin de 10% din totalul caloriilor zilnice. Cu toate acestea, Asociația Americană a Inimii are ghiduri mai stricte pentru scăderea nivelului de colesterol, limitând grăsimile saturate la mai puțin de 6% din totalul caloriilor zilnice.

Asta înseamnă mai puțin de 13 grame de grăsimi saturate pe zi pentru o dietă de 2.000 de calorii. Iar o lingură de unt are peste 7 grame de grăsimi saturate.

Mâncați fructe, legume, leguminoase, nuci, semințe, cereale integrale, pește, uleiuri vegetale și iaurt minim procesate. Limitați sucul, băuturile energizante, dulciurile, cerealele rafinate și carnea procesată. Evitați tutunul, alcoolul, faceți multă mișcare, dormiți bine, găsiți modalități de a reduce stresul mental și de a găsi un sens în viață. Toate acestea vă vor ajuta să mențineți nivelul de colesterol sub control.

Ce trebuie să știți dacă aveți colesterol ridicat

Dacă știți că puteți consuma unt cu moderație dacă aveți niveluri ridicate de colesterol, iată câteva sfaturi despre cum să îl savurați:

Asociați-l cu alimente bogate în fibre: Cercetările au arătat că fibrele ajută la scăderea colesterolului prin reducerea cantității absorbite în fluxul sanguin.

Echilibrați-l cu grăsimi nesaturate: Amestecarea untului și a uleiurilor sănătoase pentru inimă, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de avocado, reduce cantitatea de grăsimi saturate, oferind multă aromă.

Amestecați-l cu ierburi: Crearea propriilor amestecuri de unt – amestecarea untului cu usturoi copt, ierburi sau condimente – ajută la intensificarea aromei.

Untul nu este interzis dacă aveți colesterol ridicat

Untul nu este interzis dacă aveți colesterol ridicat. Cu toate acestea, moderația este esențială. Deși colesterolul alimentar din alimente precum untul nu afectează nivelul de colesterol, grăsimile saturate – care se găsesc și în unt – auun impact. Asocierea untului cu alimente bogate în fibre, utilizarea unor cantități mici și amestecarea lui cu ierburi vor ajuta să mențineți valorile colesterolului sub control.