S-ar putea să vă întrebați dacă uleiul de măsline este sigur pentru gătit sau dacă expunerea la căldură îi poate diminua beneficiile pentru sănătate, distrugându-i nutrienții.

Jessica Gavin, cercetător în domeniul alimentației, susține că, la anumite temperaturi, gătitul poate afecta negativ profilul nutritiv al uleiului de măsline. Cu toate acestea, conform Eatingwell există factori care trebuie să luați în considerare atunci când decideți dacă să utilizați acest ulei sănătos atunci când pregătiți următoarea rețetă.

Beneficiile uleiului de măsline

”Uleiul de măsline extravirgin este una dintre cele mai sănătoase grăsimi pe care le puteți folosi. Este bogat în grăsimi mononesaturate, în special acid oleic, despre care FDA spune că poate ajuta la reducerea riscului de boli coronariene atunci când este utilizat în locul grăsimilor saturate precum untul sau uleiul de cocos”, spune Gavin.

Datorită acestor proprietăți, uleiul de măsline este o componentă majoră a unei diete mediteraneene, considerată unul dintre cele mai bune modele de alimentație pentru sănătatea inimii și longevitate. Gavin spune: „Ca parte a dietei mediteraneene, uleiul de măsline a fost asociat cu un risc scăzut de boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer.”

Iată care sunt nutrienții dintr-o  lingură (13,5 grame) de ulei de măsline:

Calorii: 119
Carbohidrați: 0 g
Fibre alimentare: 0 g
Zahăr total: 0 g
Zahăr adăugat: 0 g
Proteine: 0 g
Grăsimi totale: 14 g
Grăsimi saturate: 2 g
Grăsimi mononesaturate: 10 g
Grăsimi polinesaturate: 1 g
Sodiu: 0 mg

Gătitul reduce conținutul de antioxidanți din uleiul de măsline?

Toate uleiurile au un punct de fum – temperatura la care uleiul începe să fumeze și să-și piardă valoarea nutritivă și aroma. Punctul mediu de fum al uleiului de măsline extravirgin poate fi mai mare decât ați crede:190 grade Celsius. Gavin spune că este o veste bună pentru bucătari, deoarece majoritatea metodelor de plită rămân sub aceste temperaturi, făcând uleiul de măsline sigur și versatil.

Uleiul de măsline își păstrează în continuare o mare parte din nutrienți când este utilizat sub anumite temperaturi. „În timp ce uleiul de măsline extravirgin poate pierde câțiva antioxidanți atunci când este încălzit, studiile arată că numărul de polifenoli rămâne suficient de stabil pentru a îndeplini standardele de sănătate”, spune ea.

Gătitul poate afecta negativ aroma uleiului de măsline?

”O parte din conținutul de vitamine poate fi distrus de căldura în exces. Dar ceea ce este cu adevărat distrus prin supraîncălzirea uleiului de măsline sunt flavonoidele și polifenolii, care fac uleiul de măsline atât de delicios”, spune Jonathan Deutsch, profesor de știință la Universitatea Drexel și director al Laboratorului Alimentar Drexel.

Cel mai bun mod de a folosi uleiul de măsline la gătit

Pentru a profita din plin de aroma și profilul nutrițional ale uleiului de măsline, Gavin recomandă să îl folosiți crud. ”Încercați să-l stropiți peste legume prăjite, paste, pizza, carne, fructe de mare sau cartofi sau să-l utilizați într-o vinegretă. Veți profita de mai mulți antioxidanți și veți bucura de aroma sa bogată, florală”, spune ea.

Lăsând deoparte modificările aromei, uleiul de măsline – chiar și uleiul de măsline extravirgin – este îo alegere sigură pentru gătit la mai puțin de 200 de grade Celsius. Pentru că anumite uleiuri de măsline sunt mai scumpe decât altele, Gavin recomandă să fiți atenți când folosiți diferitele tipuri de ulei.