Detalii de ultimă oră despre aglomeraţia de la graniţele României, luate cu asalt de oamenii care se întorc acasă la rude de Sărbători!

Formularul PLF, obligatoriu începând de astăzi! Câte persoane l-au completat până la ora 18:00?

Începând de luni, 20 decembrie, formularul de localizare (PLF – “passenger locator form”) este obligatoriu la toate punctele de intrare în România. Acest document electronic elimină triajul epidemiologic efectuat, până la acest moment, de către angajaţii DSP.

Potrivit datelor transmise luni seara de către STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale), de la lansarea aplicației https://plf.gov.ro și până luni, 20 decembrie, la ora 18:00, un număr de 71.352 persoane au generat formulare digitale de intrare în România.

De la operationalizarea formularului digital pentru intrare în România nu au fost înregistrate probleme legate de fluența traficului în punctele de trecere a frontierei.

În acest moment, timpul maxim de aşteptare pentru intrarea în țară este de 20 de minute, la frontiera din vestul țării, transmit autorităţile.

Cele mai multe persoane au completat formulare pentru următoarele puncte de trecere a frontierei:

  1. Aeroportul International „Henri Coandă” – 22.472
  2. Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac – 5.527
  3. Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj – 4.722
  4. Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – 4.493
  5. Punctul de Trecere a Frontierei Borș – 4.459

Formularul digital de intrare în România (PLF) este un document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană și reglementat de către Guvernul României.

Cine şi cum completează acest formular? Există şi amenzi usturătoare pentru care nu respectă regulile

Formularul se completează de către toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.

Formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei https://plf.gov.ro, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale ale Ministerului Sănătății. Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primește un link de acces.

Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Pașii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID.

Formularul se completează cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România sau în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator și nu trebuie tipărit.

Atenţie! Cei care se prezintă la frontieră fără acest formular trebuie să-l completeze în termen de 24 de ore. În caz contrar, vor fi sancţionaţi cu amenzi între 2.000 şi 3.000 de lei.