Jurnalistul Vitalie Cojocari a aprofundat subiectul parcărilor de reședință din Capitală. El a aflat cu cât se scumpesc tarifele pentru parcare, dar și la cât ajunge prețul pentru un singur an.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, acesta anunță că cea mai scumpă zonă va fi zona A, care în tabelul prezentat de jurnalist este marcată cu roșu. Aici, bucureștenii vor scoate din buzunar nu mai puțin de 600 de lei pe an pentru un singur loc de parcare.

Cea mai ieftină zonă este zona D, marcată cu albastru, unde bucureștenii plătesc 300 de lei pe an pentru un loc de parcare.

„Cum parcăm în 2022? Anul Nou vine cu schimbări semnificative pentru modul în care vom parca în București. În primul rând se scumpesc parcările de reședință. Cel mai scump loc de parcare de reședință este acum vreo 80 de lei pe an în zonele centrale.

Noile taxe arată în felul următor:

  • Zona A(cu roșu) – 600 lei/an
  • Zona B(cu portocaliu) – 500 lei/an
  • Zona C(cu galben) – 400 lei/an
  • Zona D(cu albastru) – 300 lei/an”, arată jurnalistul.

Ce înseamnă un loc de parcare de reședință

Totodată, el a vorbit și despre beneficiile unui loc de parcare de reședință, dar și despre sancțiunile pe care poliția locală le dă. Astfel, se dau amenzi de până la 1.000 de lei pentru persoanele care parchează pe un loc de parcare străin.

O veste bună este însă că prima oară există doar o avertizare și de abia la a doua abatere vine și sancțiunea.

„Cei care plătesc taxa au drept asupra parcării 24 din 24. Asta înseamnă că există amenzi între 500-1000 de lei pentru cei care ocupă un loc de parcare străin.

Poliția locală nu dă sancțiuni de la prima abatere. Doar avertizări. Amenda se dă de la a doua abatere. Apropo, funcționează la mica înțelegere regula numărului de telefon în geam. Răspundeți la el și cel care plătește taxele pentru locul de parcare nu are de ce să sun la poliție. O spun chiar reprezentanții primăriilor de sector cu care am discutat astăzi.

Atenție, deținătorii locului de parcare nu au voie să-l blocheze cu diferite obiecte. Amenda pentru asta este între 1500 și 2500 de lei”, a adăugat jurnalistul.

Ce amenzi se dau pentru parcările ilegale

Vitalie Cojocari lămurește de asemenea și numărul amenzilor care au fost date. Se pare că Sectorul 3 al Capitalei este campion la amenzi, fiind înregistrate aproape 1.000 de sancțiuni pentru cei care au parcat pe un loc care nu le aparține.

Pe de altă parte, Sectorul 4 este la coada clasamentului cu doar 61 de amenzi, însă este de înțeles, în condițiile în care roțile celor care parchează ilegal sunt blocate, iar deblocarea costă 50 de lei.

„Am întrebat fiecare sector în parte câte amenzi au dat pentru ocuparea abuzivă a locurilor de parcare. Fie de către alți șoferi care ocupă un loc care nu le aparține, fie chiar de către deținători cu anumite obiecte.

Iată ce am aflat.

  • Sector 3 – 943 amenzi
  • Sector 6 – 543 amenzi
  • Sector 2- 444 amenzi
  • Sector 1- 256 amenzi
  • Sector 5 – 193 amenzi
  • Sector 4 – 61 amenzi

Primăria Sectorului 4 a dat cele mai puține amenzi, însă are o direcție de mobilitate care administrează și locuri de parcare publice pe marile bulevarde, unde blochează roțile celor care nu plătesc. Deblocarea costă 50 de lei. Aproape 600 de cetățeni au plătit tariful deblocării în 2021”, mai arată acesta.

Cine va putea parca pe locurile de reședință

Pe de altă parte, jurnalistul vine cu vești noi. Acesta susține că PMB pregătește un nou regulament pentru parcările din București, conform căruia, persoana care plătește anual un loc de parcare va avea la dispoziție doar 12 ore să parcheze pe el, iar în restul intervalului orar ar urma să poată parca oricine, fără să mai fie amendat.

„Între timp, primăria Generală vrea să schimbe regulile. Sursele mele îmi spun că este pregătit un nou regulament al parcărilor din București.  De pildă, parcarea de reședință ar fi al celui care plătește taxa anuală doar între ora 8 seara și 8 dimineața. În rest, poate parca oricine fără să fie amendat.

Se ia în calcul ca șoferii să plăteasca parcarea oriunde își lasă mașinile în zonele centrale, chiar dacă acolo nu există un loc special amenajat. Nu știu să vă spun valoarea taxei”, adaugă acesta.