În încercarea de a profita de costul redus al împrumuturilor din acest moment, două state din Europa de Est vor testa apetitul investitorilor pentru obligaţiuni cu maturităţi record. Este vorba despre Croaţia şi Serbia, potrivit Bloomberg.

Croaţia, obligaţiuni în euro cu maturitatea la 20 de ani; Serbia, maturitate la 12 ani

Surse din apropierea acestui dosar au declarat că, în cazul Croaţiei, statul est-european va oferi obligaţiuni în euro cu maturitatea la 20 de ani. În plus, şi Serbia a demarat miercuri, 24 februarie, o emisiune de obligaţiuni în euro cu maturitatea la 12 ani. Este cea mai mare maturitate pentru o emisiune de obligaţiuni în valută demarată vreodată de această ţară.

Anton Hauser, manager la divizia de investiţii a Erste Group Bank AG, a precizat: „În mod clar, Serbia şi Croaţia vor să profite de faptul că randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale vor rămâne la un nivel scăzut pentru o anumită perioadă.

Având în vedere că investitorii sunt disperaţi să obţină randamente, cererea pentru obligaţiunile cu maturităţi lungi va fi puternică.”

Fonduri pentru a finanţa măsurile de sprijin ale economiilor grav afectate de COVID-19

Într-un moment în care ţările din Balcani se confruntă cu cel de-al treilea val al pandemiei, ele au început să strângă fonduri pentru a finanţa măsurile de sprijin COVID-19. În luna ianuarie a acestui an, Slovenia a oferit obligaţiuni cu maturitatea la 60 de ani, cea mai mare maturitate oferită vreodată pentru obligaţiunile internaţionale emise de o ţară din regiune.

Ofertele de obligaţiuni cu maturităţi record vin într-un moment în care randamentele pentru acest gen de obligaţiuni sunt în creştere la nivel global.

Investitorii sunt îngrijoraţi de creşterea economică solidă, campaniile de vaccinare şi politicile guvernamentale generoase, toate acestea având potenţialul de a declanşa presiuni asupra preţurilor care ar putea afecta pieţele de obligaţiuni din întreaga lume.