Planul de Mobilitate Urbană Durabilă vine cu o prevedere pentru anul 2035, potrivit căreia, Clujul va avea un sistem de transport public competitiv și atractiv, alături de o rețea amplă de piste pentru biciclete și trasee pietonale, adică ”principalul motiv pentru care o parte considerabilă dintre clujeni nu mai dețin autoturisme personale”.

Primarul Clujului, Emil Boc a vorbit despre acest lucru. Potrivit acestuia, specialiștii sunt de părere că noul plan este unul bun, urmând să fie dezbătut public pentru a fi văzută și reacția cetățenilor.

El a mai subliniat faptul că obiectivul în reprezintă un oraș nepoluat, cu o modalitate alternativă la mașină. Edilul susține că în toată Europa sunt luate astfel de măsuri, iar oamenii care vor să trăiască bine, trebuie să trăiască fără poluare.

Emil Boc vrea un oraș nepoluant

”Aceasta este părerea specialiștilor și vom dezbate public. Vom vedea care vor fi reacțiile cetățenilor. Obiectivul este să avem un oraș nepoluant, în care mobilitatea alternativă la mașină să predomine. Așa e peste tot în Europa. Unde vrei să trăiești bine, trăiești fără poluare și mai sănătos. Atunci pui ceva în loc.

Biciclete, transport public nepoluant pentru ca oamenii să renunțe la mașină. Nu vor renunța dacă nu au alternativă credibilă și de calitate”, a explicat primarul Emil Boc.

Acesta a menționat că totul se va întâmpla la timpul potrivit, amintind și de perioada în care se va trece de la mașinile diesel la cele electrice. Edilul a mai precizat că cetățenii trebuie să meargă spre calitate și nicidecum spre regres.

”Toate la timpul lor. O să fie și perioada în care se trece de la mașina diesel la mașina electrică, apoi la cea autonomă. Totul trebuie să meargă spre calitate, nu să facem regres și să facem poluare și pierderea vieților umane”, a mai adăugat Emil Boc.

De menționat este faptul că, în prezent, în anul 2021, în Cluj Napoca sunt înmatriculate 150 de mașini în fiecare zi.