Oamenii riscă să rămână fără loc de muncă în Turcia! Unii angajatori impun vaccinarea obligatorie

Angajatorii din Turcia au păreri împărțite în ceea ce privește campania de vaccinare anti-coronavirus. În timp ce unii au precizat că îi vor încuraja pe oameni să se vaccineze voluntar, alți angajatori au decis să impună vaccinarea obligatorie.

Printre aceste companii se numără și Saran Holding, prima care a decis să impună această obligativitate. Luni, compania a anunțat că angajații care vin la birou nevaccinați vor fi concediați după data de 15 septembrie.

Bahceșehir, un lanț de școli private, a luat aceeași decizia. Dacă angajații nu se vor vaccina până la începutul noului semestru școlar, atunci aceștia vor fi concediați. Hussein Yucel, directorul lanțului de școli private spune că decizia a fost luată pentru ca cei mici să nu fie expuși pericolului de infectare.

Companiile din Turcia nu sunt singurele care au luat o astfel de decizie

În Statele Unite ale Americii (SUA), mai mulți oameni au fost concediați din cauză că nu doresc să se vaccineze. Oamenii au fost concediați din cadrul companiilor aeriene, din abatoare, și chiar de la postul CNN.

Deși experții internaționali spun că firmele au autoritatea legală să ia aceste măsuri, companiile au fost reticente până acum de teama reacțiilor. În Turcia, însă, experții spun că angajatorii nu pot, din punct de vedere legal, să își oblige angajații să se vaccineze, însă pot să le încheie contractele de muncă pe motiv că pun în pericol sănătatea publică.

„În Legea Muncii, nu există o reglementare specifică în acest caz, mai ales în condiții de pandemie. Constituția include principii ale libertății persoanei și pentru confidențialitate și viață privată. Pe baza acestor reguli nu putem forța pe nimeni să se vaccineze. Pe de altă parte, și angajatorul dispune de libertatea muncii”, spun Cigdem Șelli Dilek, avocat turc din domeniul de business.