Ministerul de Externe de la Ankara a anunţat, joi, eliminarea vizelor pentru cetăţenii mai multor state din Uniunea Europeană – Austria, Belgia, Olanda, Spania şi Polonia – şi pentru britanici, transmite Reuters. Măsura se aplică din 2 martie celor care doresc să viziteze Turcia în scopuri turistice pe o perioadă de maximum 90 de zile.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei turce a explicat că obiectivul eliminării vizelor este stimularea turismului şi a relaţiilor culturale şi de afaceri. Decizia ar putea contribui şi la echilibrarea balanţei contului curent al Turciei.

Numărul sosirilor străinilor în Turcia a crescut în 2019 cu 14,11%, ceea ce a stimulat creşterea veniturilor din turism ale ţării până la nivelul de 34,5 miliarde de dolari, conform datelor prezentate în ianuarie de ministerul turismului şi de institutul naţional de statistică TurkStat, scrie Agerpres.

Când vor merge românii în SUA fără vize?

Pe de altă parte, un subiect foarte sensibil în România, vizele pentru Statele Unite ale Americii, a fost comentat recent de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Acesta a declarat, marţi, în cadrul audierilor în faţa comisiilor parlamentare, că rata de refuz a cererilor de viză pentru SUA este mai mică decât cea din anul fiscal anterior, dar nu este suficientă pentru a permite intrarea ţării noastre în acel program.

„Principalul impediment aici este legislaţia americană, care prevede nişte condiţii. Noi îndeplinim toate condiţiile pentru a intra în acest program, cu excepţia condiţiei referitoare la rata de refuz a cererilor de viză, care în momentul ăsta se afla la nivelul de 9,11%. Este în scădere faţă de situaţia din anul fiscal american anterior, când aveam 10,44%, dar nu este suficient pentru că pragul care trebuie trecut este cel de 3%”, a afirmat Aurescu.