Pe lângă zilele libere legale de care beneficiază şi ceilalţi angajaţi din România pe parcursul unui an, angajaţii din sectorul feroviar vor beneficia, de acum încolo, de o zi liberă suplimentară. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul legislativ marţi, 25 august, în calitate de for decizional.

Este pentru a doua oară când Parlamentul se pronunţă asupra acestui proiect de lege, după ce acesta fusese deja adoptat, însă a fost trimis de preşedintele Iohannis pentru reexaminare. Anul trecut, senatorii au votat favorabil proiectul, ignorând obiecţiile preşedintelui, iar acum Camera Deputaţilor a făcut acelaşi lucru şi a dat votul final.

Ziua liberă de care se vor bucura salariaţii din sectorul feroviar este 16 februarie, Ziua Feroviarilor. Aceasta va deveni zi de sărbătoare legală pentru aceşti angajaţi, scrie avocatnet.ro.

„Ziua Feroviarilor, sărbătorită anual la data de 16 februarie, se declară zi de sărbătoare legală pentru personalul feroviar, prin derogare de la prevederile art.139 alin.(1) din Codul muncii (articolul care stabilește lista liberelor legale din an – n. red.)”, se arată în proiectul de act normativ.

De ce a trimis preşedintele Iohannis legea înapoi în Parlament?

Camera Deputaţilor a respins, marţi, cererea de reexaminare a Legii privind statutul personalului feroviar, aceasta fiind respinsă anterior şi de senatori. S-au înregistrat 185 de voturi „pentru” respingere, un vot „împotrivă” şi 80 de abţineri.

Legea, adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, a fost transmisă spre promulgare preşedintelui României la data de 3 iunie 2019.

Legea reglementează statutul personalului feroviar şi cuprinde prevederi referitoare la încadrarea şi raporturile de muncă ce se stabilesc între unitatea cu specific feroviar şi personalul feroviar angajat; formarea iniţială şi continuă a personalului feroviar; condiţiile specifice şi modalităţile de ocupare a funcţiilor; criteriile de acordare a distincţiilor, scrie Agerpres.

În conformitate cu dispoziţiile art.77 alin.(2) din Constituţia României, republicată, preşedintele a formulat cererea de reexaminare asupra legii transmisă spre promulgare pentru următoarele considerente: „se consideră că dispoziţiile art. 6 lit. b) sunt neclare, întrucât prin utilizarea sintagmei „beneficiază de protecţia legii” se instituie o imunitate pentru personalul feroviar, caz în care devin incidente dispoziţiile art. 16 alin. (1) şi (2) din Constituţie; nu există o analiză fundamentată a impactului economic al beneficiilor acordate întregului personal feroviar prin adoptarea acestei legii; corelarea dispoziţiilor art. 34 şi art. 35 cu textul Legii nr.127/2019 privind sistemul public de pensii”.