Proteste peste proteste în România. Federaţia Publisind, afiliată la Blocul Naţional Sindical (BNS), organizează miercuri acţiuni de protest. Acestea se vor desfășura la Parlamentul României. Sut vizate și Prefecturile din Giurgiu, Brăila şi Vâlcea.

Aceste proteste sunt anunțate să înceapă de la ora 10:00.

Potrivit sindicaliştilor, revendicările generale au legătură cu salariile. Cei prezenți la proteste vor  eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public. Ei cer și aplicarea Legii-cadru privind salarizarea bugetarilor. În plus, se cere şi un salariu minim corelat cu creşterea preţurilor de consum.

Publisind totalizează 35.000 de membri din domeniile Poliţie şi Poliţie de frontieră, Poliţie penitenciară şi probaţiune. Ei sunt și din administraţie publică centrală şi locală, asistenţă socială, grefă judiciară, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS.

Proteste masive de la sfârșitul anului trecut

Sindicaliştii au declanşat proteste începând cu data de 31 decembrie 2020 şi precizează că aceste proteste vor continua pe termen nedeterminat.

În urmă cu o zi, Ministerul de Finanţe a fost pichetat de către sindicaliştii CNS Cartel Alfa. Principalele lor revendicări au legătură cu banii, fie că este vorba despre salariul minim sau pensii echitabile.

Au loc proteste marţi, 9 februarie, în faţa sediului Ministerului de Finanţe din Capitală. A fost vorba despre o acţiune iniţiată de către sindicaliştii CNS Cartel Alfa.

La data de 11 ianuarie 2021, Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis declanşarea unui program de acţiuni de proteste “în urma analizei situaţiei actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor”.

Programul acţiunilor sindicaliştilor a debutat în 14 ianuarie cu “Caravana drepturilor sociale”.

Principalele revendicări ale celor de la Cartel Alfa, prezenţi marţi în faţa Ministerului de Finanţe, sunt: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.

FOTO: INQUAM/Octav Ganea