Au loc proteste marţi, 9 februarie, în faţa sediului Ministerului de Finanţe din Capitală. Este vorba despre o acţiune iniţiată de către sindicaliştii CNS Cartel Alfa.

Astfel, sindicaliştii CNS Cartel Alfa pichetează marţi sediul Ministerului Finanţelor, conform programului aprobat de Comitetul Confederal. Ei se vor afla acolo între orele 10:00 şi 12:00.

Ce revendicări au sindicaliştii?

La data de 11 ianuarie 2021, Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis declanşarea unui program de acţiuni de protest “în urma analizei situaţiei actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor”.

Programul acţiunilor de protest ale sindicaliştilor a debutat în 14 ianuarie cu “Caravana drepturilor sociale”.

Principalele revendicări ale celor de la Cartel Alfa, prezenţi marţi în faţa Ministerului de Finanţe, sunt: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei, relatează Agerpres.

Proteste şi săptămâna trecută la Ministerul Muncii

Joia trecută, pe 4 februarie, sindicaliştii Cartel Alfa au pichetat Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, precum și sediul Confederaţiei Patronale Concordia.

„Având în vedere toate aspectele de mai sus, dar şi faptul că anul trecut România a avut o creştere a salariului minim tot mai mică decât creşterile din Europa, practic constatăm că nu mai există convergenţă salarială cu restul Europei.

Ba chiar dimpotrivă, ecartul se măreşte! În plus, menţinerea blocată a negocierilor colective de sector, prin efectele legii 62/2011, face ca întreaga grilă salarială să se menţină la un nivel scăzut.

Avem peste un sfert din salariaţi la nivelul salariului minim (1,4 mil.), iar jumătate dintre contractele de muncă înregistrate în Revisal, sunt cu salarii care nu depăşesc 1600 lei net/2700 lei brut. Care sunt consecinţele? Menţinerea şi adâncirea stării de sărăcie a populaţie, continuarea migraţiei masive şi subdezvoltare cronică!”, a transmis Cartel Alfa într-un comunicat la acel moment.

Sursa foto: facebook.com/cnscartelalfa