BNR lansează o nouă monedă de argint

Banca Națională a României (BNR) introduce în circulație numismatică o monedă din argint cu tema „90 de ani de la înființarea Spitalului Clinic de Urgență București”.

Conform unui comunicat emis de BNR, moneda are o valoare nominală de 10 lei, un diametru de 37 de milimetri și o greutate de 31,103 grame.

Pe aversul monedei, regăsim portretul reginei-mamă Elena, recunoscută pentru susținerea construirii primului spital de urgență în București, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, anul emiterii „2024” și stema României.

Pe reversul monedei, este ilustrată clădirea spitalului, iar inscripțiile „SPITALUL CLINIC DE URGENTA BUCURESTI” și „90 ANI” completează designul.

Monedele din argint sunt protejate în capsule transparente de metacrilat și sunt însoțite de certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză și franceză. Aceste certificate conțin semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central.

Tirajul maxim al monedei din argint este de 5.000 de exemplare. Prețul de vânzare al monedei din argint este de 450,00 lei, fără TVA, și include certificatul de autenticitate.

Potrivit comunicatului BNR, „monedele din argint cu tema 90 de ani de la înfiinţarea Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României”.

monedă 10 lei, avers
Monedă 10 lei- avers; SURSA FOTO: BNR
monedă 10 lei- revers
Monedă 10 lei- revers; SURSA FOTO: BNR

Au apărut noi monede în România

Amintim că pe data de 17 aprilie, Banca Națională a introdus în circulație trei monede numismatice realizate din aur, argint și tombac cuprat pentru a comemora cei 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

Moneda de aur are o valoare nominală de 500 de lei. Este disponibilă la un preț de vânzare de 15.600 de lei.

Moneda de argint are o valoare nominală de 10 lei și este vândută la prețul de 490 lei. Moneda de tombac cuprat va fi disponibilă la prețul de 190 lei.

Împreună cu achiziționarea monedei, clienții vor primi o broșură de prezentare și un certificat de autenticitate.

Numărul maxim de monede aprobate pentru producție este de:

  • 1.000 de exemplare pentru moneda de aur
  • 5.000 de exemplare pentru moneda de argint
  • 5.000 de exemplare pentru moneda de tombac cuprat

Mai multe puteți citi aici.