Reducerea de dobândă preconizată de BNR nu este o certitudine

BNR (Banca Națională a României) ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a decide prima reducere a costului creditului din ultimii trei ani. Acest lucru se datorează faptului că inflația nu încetinește la fel de rapid pe cât se prognoza, iar riscurile rămân ridicate, a declarat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, într-un interviu acordat pentru Bloomberg.

În luna februarie, oficialii BNR au indicat posibilitatea de a se alătura altor bănci centrale din regiune în procesul de relaxare a politicii monetare, posibil începând chiar din luna mai. Cu toate acestea, ultimul comunicat emis de BNR subliniază că ritmul de creștere a prețurilor probabil va încetini în acest an mai lent decât se preconiza anterior.

Cristian Popa a declarat că era necesar să vadă cel puțin două luni consecutive de progrese substanțiale în ceea ce privește dezinflația, înainte de a putea începe relaxarea. El a adăugat că în martie au fost înregistrate progrese bune, dar nu și în februarie. La momentul respectiv, nu era deloc clar dacă condițiile ar permite începerea procesului de normalizare în luna mai.

Rata anuală a inflației în România a încetinit la 6,6% în martie, față de 7,2% în februarie. Aceasta este ușor peste estimarea de 6,5% a BNR pentru primul trimestru și rămâne una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Ritmul de creștere a prețurilor va scădea

Conform celor mai recente prognoze ale BNR, se preconizează că ritmul de creștere a prețurilor va scădea până la 4,7% la finalul anului, însă oficialii BNR au avertizat în repetate rânduri că riscurile politice și fiscale, alături de incertitudinile geopolitice, continuă să influențeze prognozele.

Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu întâmpină dificultăți în reducerea deficitului bugetar, care este prognozat să ajungă la 5% din PIB în 2024, și ar putea dura mai mulți ani pentru a reveni în limitele impuse de UE. În plus, în România sunt programate patru runde de alegeri în acest an, iar există solicitări pentru majorarea pensiilor și salariilor.

„Politica fiscală, politica veniturilor şi evoluţiile de pe piaţa muncii ridică provocări importante în perioada următoare”, a spus Cristian Popa.