Recomandare de ultimă oră venită din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Grupul consultativ în materie de vaccinare din cadrul  OMS recomandă ca persoanele cu sisteme imunitare slăbite (imunocompromise) sau cele cărora le-a fost administrat un vaccin cu patogen inactivat ar trebui să primească o doză ”booster” a unui ser anti-COVID-19, informează Reuters.

Anunțul OMS vine în contextul în care tot mai multe țări au demarat campanii de vaccinare cu doze de supra-rapel (booster). Acestea vizează persoanele vârstnice, dar și cele cu probleme de sănătate subiacente. Cu toate acestea, îngrijorările generate de noua variantă Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 le-a determinat pe unele dintre acestea să extindă utilizarea dozelor „booster” la categorii mai mari de populaţie.

OMS susține că în contextul în care ratele de vaccinare la nivel mondial sun îngrijorător de mici, în mare parte din regiunile în curs de dezvoltare ale lumii, este nevoie urgentă de administrarea dozelor primare. Experții OMS spun că aceasta ar trebui să fie o prioritate, mai degrabă decât administrarea dozelor „booster”.

Trebuie menționat faptul că noua recomandare venită din partea OMS a fost formulată după ce Grupul Strategic Consultativ de Experţi (SAGE) în privinţa vaccinării din cadrul organizației s-a reunit marţi pentru a evalua nevoia necesitatea dozelor ”boster” pentru a combate COVID-19.

Care sunt vaccinurile inactive

Astfel, în cadrul unui briefing, preşedintele SAGE, Alejandro Cravioto, a spus că, potrivit datelor emergente, eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19 scade în timp, un declin semnificativ fiind observat în special la persoanele în vârstă.

La rândul ei, directoarea departamentului pentru imunizare din cadrul OMS a declarat că protecția  ”foarte bună” a vaccinurilor este de șase luni de zile.

„Vaccinurile împotriva COVID-19 protejează foarte bine timp de şase luni după ultima doză, cu o oarecare reducere minoră, modestă  a protecţiei în cadrul acestui interval”, a declarat Kate O’Brien, directoarea departamentului pentru imunizare din cadrul OMS.

În ceea ce privește vaccinurile inactive, acestea sunt serrurile preiau virusul SARS-CoV-2 şi îl dezactivează sau îl distrug folosind substanţe chimice, căldură sau radiaţii și sunt fabricate de producătorii chinezi Sinovac Biotech şi Sinopharm şi de compania indiană Bharat Biotech.

Pe de altă parte, cei imunizați trebuie să mai știe că o singură doză de vaccin Johnson & Johnson este încă eficientă. Totuși, datele obţinute în urma studiilor clinice ale companiei americane arată că utilizarea a două doze demonstrează în mod clar beneficiile aduse de vaccinarea cu o doză suplimentară, a spus Alejandro Cravioto.