Circulația pe Lotul 1 al autostrăzii Sebeș-Turda va fi deschisă din data de 3 decembrie, cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare. La inaugurare sunt așteptați să participe atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban, după cum transmite Adevărul.

Deși autoritățile din Alba Iulia ar fi vrut ca deschiderea să aibă loc de Ziua Națională a României, pe 1 decembrie, acest lucru nu a fost posibil. Constructorul a transmis că nu poate finaliza lucrările la acea dată pentru că se mai lucrează la gardul exterior, trasarea benzilor și instalarea semnelor de circulație.

Astfel, din 3 decembrie se va putea circula pe 15 kilometri din cei 17 ai lotului de la nodul rutier Sebeş, unde se face conexiunea cu A1, până la nodul rutier Alba Iulia Nord. Aici, şoferii vor reveni pe DN1 până la ieşire din Aiud, de unde se poate intra din nou pe autostradă, mai transmite sursa citată.

Ministrul Transporturilor declara în octombrie că lotul 1 trebuia finalizat încă din 2018

„În legătură cu Sebeş – Turda, lotul I, cei 17 km, conform contractului, trebuia să fie finalizaţi în 2018. În acest moment, progresul fizic este de peste 95%, iar în condiţiile în care vom avea cel puţin 25 de zile fără intemperii, condiţii meteo favorabile, cei 17 km de autostradă din Sebeş – Turda, lotul I, vor fi date în trafic”, declara ministrul luna trecută.

De asemenea, ministrul mai preciza că au fost semnate contracte de proiectare şi execuţie pentru încă 250 de kilometri de autostradă.

„Anul viitor avem toate şansele ca în România să se lucreze pe aproximativ 250-300 de kilometri de autostrăzi, drum expres şi variante ocolitoare. Am dat în trafic cei 23 de kilometri de pe autostrada Lugoj-Deva, lotul 3, am dat în trafic 25 de km din autostrada Transilvania şi până la sfârşitul anului ne propunem să finalizăm tronsonul 1 din autostrada Sebeş-Turda, să finalizăm sectorul de autostradă dintre Râşnov şi Cristian şi varianta de ocolire Bacău, 17 kilometri în regim de autostradă. Acestea sunt obiectivele până la sfârşitul anului”, a precizat atunci ministrul Transporturilor.

Cu toate acestea, antreprenorul lotului 1, Pizzarotti, a avut o mobilizare extraordinară în ultima lună şi a adus nu mai puţin de 4 asfaltatori care au asfaltat de dimineaţa până seara târziu, pe întuneric, la lumina proiectoarelor.

Autostrada Sebeș-Turda cuprinde 80 de kilometri și face legătura dintre Autostrada A 1 (Sibiu-Nădlac) și Autostrada A3 (Cluj-Napoca-Brașov). Șoferii români pot circula pe loturile 3 și 4 ale Autostrăzii A10, între Aiud și Turda, încă din 2018. Lotul 2, Sântimbru-Aiud, va fi dat în folosință în cea de-a doua parte a anului viitor.