Guvernul israelian a dat duminică undă verde legalizării unei colonii din Cisiordania, cu două zile înainte de legislativele cruciale pentru viitorul politic al premierului Benjamin Netanyahu.

Guvernul a acceptat ”să transforme colonia sălbatică Mevoot Yericho din Valea Iordanului într-o colonie oficială”, a anunţat cabinetul lui Netanyahu, citat de presa internațională. Colonizarea de către Israel a Cisiordaniei ocupate şi a Ierusalimului de Est anexat a continuat în toate guvernele israeliene din 1967.

Peste 600.000 de colonişti israelieni duc o existenţă adesea conflictuală cu cei aproape trei milioane de palestinieni în aceste teritorii. Într-un mesaj adresat coloniştilor în vederea alegerilor legislative din septembrie, premierul în exerciţiu promitea în iulie că nicio colonie israeliană nu va fi desfiinţată în Cisiordania ocupată.

În august, Israelul a aprobat construirea a 6.000 de locuinţe pentru colonişti şi a 700 de locuinţe pentru palestinieni, într-o parte a Cisiordaniei aflate sub controlul său.