O mare insulă a Greciei, ruptă în două de incendii. Premierul anunță un adevărat coșmar

Totodată, flăcările devastatoare continuă să ardă și în Peloponez, în vreme ce autoritățile speră totuși să aducă sub control incendiul din nordul Atenei, conform informațiilor transmise de apnews.com

Potrivit sursei menționate, incendiul a secționat în două insula Evia, unde partea de nord a rămas mai mult sau mai puțin izolată.

Mii de oameni au părăsit deja insula

În acest context, o flotilă formată din 10 nave,  două bărci ale Gărzii de Coastă, două feriboturi, două nave de pasageri și patru de pescari, așteaptă pe malul stațiunii Pefki, aproape de nordul insulei, gata să evacueze mai mulți localnici și turiști, în cazul în care este nevoie.

De asemenea, mii de oameni au părăsit deja insula, unii dintre ei târziu, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Simultan, pompierii au luptat cu flăcările pentru a salva Istiaia, un oraș de 7.000 de locuitori din nordul insulei, dar și câteva sate din apropiere, încercând să sape șanțuri în jurul localităților, cu ajutorul buldozerelor.

Un număr de 263 de pompieri greci, ajutaţi de 66 de vehicule şi de 200 de colegi veniţi din Ucraina şi România, au fost desfăşuraţi duminică dimineaţă în nordul insulei, ajutaţi de şapte avioane cisternă şi de elicoptere transportând apă, au informat surse ale pompierilor.  Flăcările ameninţă casele din satele Ellinika, Vasilika şi Psaropouli, după ce au distrus deja sute de locuinţe în regiune.

Premierul și-a exprimat tristețea adâncă

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a vizitat sâmbătă departamentul pompierilor din Atena și și-a exprimat „tristețea adâncă” după moartea unui pompier voluntar. Șeful guvernului a asigurat că oferirea de ajutor tuturor celor afectați de incendii va fi prioritatea sa politică. Totodată, acesta a subliniat că toate zonele arse vor fi reîmpădurite.

„Când această vară de coșmar se va termina, ne vom întoarce atenția spre repararea pagubelor cât mai repede posibil”, a declarat Kyriakos Mitsotakis.

Un alt aspect ce trebuie abordat este faptul că numărul mare de incendii active a pus la încercare resursele pompierilor locali.  După ce a cerut ajutor prin intermediul sistemului UE, în Grecia au sosit numeroși pompieri din România, Franța, Spania, Cipru, Croația, Suedia, Polonia, dar și din Ucraina, Israel, Elveția sau SUA.

Sursă foto: captură video Reuters