Nigeria a fost detronată luna aceasta din poziţia de cel mai mare producător de petrol din Africa, în condiţiile în care deteriorarea situației politice și de securitate prezintă o astfel de amenințare pentru producția de profil din ţară.

Activitatea militantă a grupului Niger Delta Avengers forțează întreruperi ale aprovizionării și a provocat scăderea producţiei de petrol a Nigeriei de la 800.000 de barili pe zi, până la 1,4 milioane de barili pe zi, potrivit ministrului nigerian al Petrolului, Emmanuel Ibe Kachikwu.

Date citate de către echipa RBC Capital Markets într-o notă de cercetare din luna Mai arată că productia de petrol a Nigeriei a scazut la 1,69 milioane de barili pe zi.

Indiferent de această evaluare, nivelul de producţie al Nigeriei se află sub nivelul de producție din Angola, care a fost constant în luna Aprilie, la 1,8 milioane de barili pe zi.

Efectul activităților grupării militante nigeriane pe piața petrolieră este vizibil, prin reducerea ofertei și creșterea prețului.