Delegaţia FMI se va întâlni cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi ulterior cu grupul de miniştri desemnat să negocieze cu instituţia financiară.

La cea de-a doua întâlnire ar putea participa şi premierul Emil Boc, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.

Echipa desemnată de premier pentru discuţiile cu FMI este formată din miniştrii Finanţelor, Economiei, Transporturilor, IMM-urilor şi Muncii (Gheorghe Pogea, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Constantin Niţă şi Marian Sârbu) şi vicepremierul Dan Nica, a anunţat luni vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur. Grupul are mandat de principiu să abordeze temele legate de plafonul garanţiilor guvernamentale, resursele pentru investiţii, neimpozitarea profitului reinvestit şi problema deficitului bugetar.

Termen limită: 10 august

O delegaţie a FMI, condusă de Jeffrey Franks, a sosit marţi la Bucureşti, pentru prima evaluare a acordului stand-by aprobat de boardul instituţiei în mai, discuţiile urmând să se încheie pe 10 august.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva băncii centrale, iar primii bani de la UE (1,5 miliarde de euro) au venit la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI, instituţia ar trebui sa vireze cea de-a doua tranşă, de 1,718 miliarde DST (circa 1,9 miliarde euro) din împrumut pe 15 septembrie, în funcţie de rezultatele primei evaluări şi a performanţelor economice până la jumătatea anului.

SURSA: Mediafax