"Nu pot da o cifră exactă pentru că nu avem calculaţiile pe anul fiscal care tocmai s-a încheiat, dar va fi redusă profitabilitatea cu minimum 12% din cauza introducerii taxei de claw-back", a precizat aceasta.

Pentru anul 2012, Nycomed îşi propune o cifră de afaceri mai mare cu 10,5%, în condiţiile în care, în 2011, aceasta a fost de 12,5 milioane de euro. Nivelul acesteia a putut fi atins, pe de o parte, prin extinderea portofoliului de medicamente, inclusiv produse preluate de la alte companii, iar pe de altă parte prin măsurile de contracarare a concurenţei foarte mari, creată de invadarea pieţei de noi produse generice în ariile terapeutice în care compania activează.

Vânzările Nycomed pe piaţa românească au fost de 10,84 milioane de euro în 2011, în creştere comparativ cu 2010, când acestea s-au ridicat la 9,81 milioane de euro.

O scădere a vânzărilor a avut loc în 2009, comparativ cu 2008, când acestea s-au redus de la 10,2 milioane de euro la 8,4 milioane de euro.

Pe de altă parte, directorul companiei a anunţat că vor fi lansate două noi produse în sfera de cardiovascular şi, respectiv, oncologie. Lansarea primului produs este prevăzută pentru ultimul trimestru din 2012, probabil luna octombrie, în timp ce al doilea produs, dedicat sferei oncologice, va ajunge pe piaţă anul viitor, cel mai probabil în semestrul la doilea.

Ea a adăugat că, în România, companiei îi lipsesc din portofoliu produsele dedicate problemelor de metabolism, mai exact pentru diabet, dar şi cele care tratează afecţiuni cardiovasculare şi oncologice.

Nycomed deţine preponderent în portofoliu produse originale (medicamente cu patent), poziţionate în top 3 cele mai bine vândute în clasă.

Compania are în România 70 de angajaţi. Nycomed Pharma are cu afaceri de 3,2 miliarde de euro la nivel mondial şi a fost preluată de grupul Takeda, cel mai mare producător de medicamente din Asia. Înainte de preluare, producătorul elveţian de medicamente era controlat de patru fonduri private de investiţii. În urma achiziţiei, Takeda a urcat de pe locul 16 pe locul 12 între producătorii mondiali de medicamente.

Nycomed a avut venituri de 3,2 miliarde de euro în 2010 şi un profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 775 de milioane de euro. Compania este prezentă pe majoritatea pieţelor europene.